Платна от “Пътят” на Христо Панев са изложени в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 1, 2024 09:10

Платна от “Пътят” на Христо Панев са изложени в Харманли

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 17/1089, година XXl, 26 - 9 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

„Пътят“ е озаглавена изложбата на Христо Панев, подредена в Културния център на Харманли. Тя бе открита на 23 април и е част от програмата на община Харманли за празника на града.
Изложени са 29 платна масло и акварел, в които могат да се видят знаменития литературен герой Дон Кихот, митологични сюжети, цветни импресии, както и любимата тема на автора за Орфей
Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство, със световни постижения в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства.
Цялата фамилия Паневи рисуват – Христо и Иваничка, синът им Габриел и снахата Петя.
Христо Панев е роден е през 1942 г. в димитровградското село Крепост, което заедно с брат си Панчо Панев (1937-2015) превръщат в галерия на открито, като в продължение на 20 години рисуват безвъзмездно пана върху обществени и частни сгради.
Христо Панев днес живее и работи във Велико Търново, където в университета е завършил „Графика“.
Творецът участва в международни салони за иновации, където получава златни медали – в София, Питсбърг (САЩ) и Кипър, и сребърен медал в Казабланка (Мароко). През 2002 г., заедно с брат си, става Почетен гражданин на Димитровград. През 2006 г. е носител на Наградата “Велико Търново”, а през 2011 г. става действителен член на международната академия на изкуството “Нова ера” към ЮНЕСКО.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 1, 2024 09:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама