Плаващо мнозинство не одобри избрания за управител на болницата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2023 08:29

Плаващо мнозинство не одобри избрания за управител на болницата

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 5 – 11 май 2023 г., брой 17/1041, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Плаващо мнозинство от ГЕРБ и БСП не одобри избрания чрез конкурс управител на „МБАЛ – Харманли“. „За“ гласуваха 14 съветници и само един глас не достигна тази институция да има нов мениджър, след като досегашният пожела да напусне този пост.
Дебатите на последното заседание на ОбС надхвърлиха приличния тон и бяха свързани с това, че съветниците са останали неинформирани за намеренията на Атанас Бързев да управлява.
„Гласувайте по съвест тази кандидатура да не бъде одобрена и Атанас Бързев да не бъде назначен като управител на “МБАЛ – Харманли”, призова избраният от „Възраждане“ Николай Георгиев, чиито думи публикуваме без редакторска намеса. Според него само по този начин болницата може да бъде спасена за гражданите на Харманли и на съседните общини.
Светла Георгиева попита кмета какво следва, ако избраният за управител не бъде одобрен.
Мария Киркова обясни, че доктор Чанкова желаела да напусне поста по здравословни причини и затова са предприети тези действия за обявяването на конкурса. На него е можело да се яви всеки, който отговаря на условията. „Договорът за управление на д-р Чанкова е изтекъл през февруари и във всеки един момент тя може да се отпише от Търговския регистър. Ако това стане до три месеца, прокуратурата ще провери и ще нареди ликвидация на Дружеството“, допълни Киркова.
Минка Стоянова изрази несъгласие с кмета, че болницата може да мине автоматично в ликвидация, ако не се избере управител. Нейното твърдение е, че „затова може да гласува само Общинският съвет“, а кметът репликира, че не е казвала подобно нещо. Напомни, че д-р Чанкова изпълнява тази длъжност на добра воля и във всеки момент може да се откаже и да се отпише.
Според госпожа Стоянова д-р Чанкова е достатъчно отговорна и след като го е правила досега, няма да се откаже и сега.
По отношението за управител на болницата каза: „Искахме да зададем въпроси за развитието на болницата в този важен момент от развитието на нашата община. Защо ги няма нито д-р Чанкова, нито другарят господин Бързев? Тези общински съветници искат да го чуят и да го видят. Ако не го познавахме другаря Бързев, можехте да предложите, който и да е и да го изберете.
Няма човек от комисията, на кого да зададем въпроси? По всички начини и възможности искате да наложите господин Бързев – било то като ликвидатор, било то като управител. Не се прави така!”
Председателят Йордан Малинов ги упрекна, че не са отишли при него, за да се запознаят с програмата. „След като премина работа на комисията, при мен идва протоколът с всички документи и можехте да се запознаете“, бе отговорът му.
При първия конкурс за избор на управител на болницата в Харманли не се яви никой.
При втория от двама кандидати, единият бе декласиран и остана само Атанас Бързев, който не бе одобрен от половината съветници и не бе назначен.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2023 08:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама