Парите от „златния гьол“ все още не са постъпили в НАП

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 1, 2021 08:44

Парите от „златния гьол“ все още не са постъпили в НАП

Акценти

  • Изпълнителният директор на „Пи Еф Си“ – Борислав Карев претърпял медицински интервенции

Свързани публикации

Касовите наличности от 32 000 000 лв. от фирма „Пи Еф Си“ все още не са постъпили в НАП. Това съобщи вчера Георги Димов, зам.-изпълнителен директор на приходната агенция пред Комисията по ревизията в Народното събрание. Там бе и финансовият министър Асен Василев, които информираха народните представители по случая, известен като „златния гьол“ на българо-турската граница.

Част от касовите апарати на фирмата изобщо не са били свързани с НАП, потвърдиха данъчните органи по време на изслушването.

По време на заседанието бе представен договорът на Българска Агенция по безопасност на храните (БАБХ) с частната фирма „Пи Еф Си“, която събира таксата за дезинфекция на „Капитан Андреево“ и Лесово. Асен Василев посочи, че възлагането на дейностите е трябвало да стане чрез обществена поръчка, но такава не е проведена.

Още през 2013 година прокуратурата е било сезирана по случая, но от там не са открили нередности.

Същата година през месец март година държавата е сключила контракт с частната фирма, регистрирана месец преди това. Това се налагало, защото „в Агенцията е имало недостатъчност на хора със съответното образование да извършват тази дейност.“

Това е първата данъчна ревизия на фирмата за тези години.

Георги Димов съобщи, че изпълнителният директор на „Пи Еф Си“ – Борислав Карев претърпял медицински интервенции и не може да им е от полза.

В момента служители на НАП и МВР прибират касовите наличности от границата всеки ден. Това е над 800 000 на месец. До момента са събрали 1,5 млн. лв. от дължимите 32 млн. лв., посочи Асен Василев.
От изслушването стана ясно, че държавата съзнателно е абдикирала от друг свой ангажимент – фитосанитарния контрол. Единствената лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“ е частна защото от Агенцията нямали финансова възможност да се сдобият с такава. Тя обаче се помещава в сграда, която е собственост на БАБХ.

При това положение ако клиентът поиска друга лабораторията да извърши санитарния контрол, пробите трябва да се пратят в София и да се чака няколко дни, за да излезнат резултатите.

На заседанието на комисията стана ясно, че по 850 лева на камион се генерирали от лабораторно изследване и фитосанитарен контрол на автомобилите, които превозват хранителни продукти.

Припомняме, че в началото на юни НАП откри по документи касова наличност от 32 млн. лева. Освен това „Пи Еф Си“ е използвала и стари касови апарати, приходите от които не се регистрирали в НАП.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 1, 2021 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама