Парите от „Златния гьол“ вече отиват в държавата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2021 20:31

Парите от „Златния гьол“ вече отиват в държавата

Акценти

  • 32 000 000 лева, които фирмата по документи има в наличност и обеща да внесе НАП, все още не са предадени

Свързани публикации

Националната агенция по приходите прибира ежедневно постъпленията от дезинфекцията на автомобилите, които влизат в страната от Турция. Това съобщи във вторник, 29 юни, говорителят на НАП Росен Бъчваров на ГКПП “Капитан Андреево“. „Четвърти ден е запориран паричният поток и е превеждан по сметките на НАП. Към дружеството е приложена обезпечителна мярка, тъй като има съставени 10 акта за административни нарушения. Санкциите за всяко едно достигат до 2 000 лв., а от 1 до 3 месеца е срокът на ревизията“, съобщи той. Това важи и за пунктовете на Малко Търново и Лесово, които се обслужват от „Пи Еф Си“ ЕООД.
При акцията на НАП и ДАНС на граничните ни пунктове с Турция преди три седмици бяха открити касови апарати, неотговарящи на изискванията на Наредба N18, чрез които е било възможно не всички постъпления да се отчитат пред държавата.
Тогава стана ясно, че дружеството има парични наличности около 32 млн. лв., които трябваше да бъдат занесени в НАП. Още тогава от фирмата обещаха да го направят, но до този момент това не е станало.
Представителят на „Пи Еф Си“ на ГКПП „Капитан Андреево“ Димитър Георгиев коментира, че дружеството си е плащало всички данъци и това, което се случва в момента, е държавен произвол. Коментира, че в момента се изземват пари на базата на предположения и това затруднява работата на фирмата.
На въпроса защо са имали касови апарати, несвързани с НАП, обясни, че това е било небрежност, за която ще си носят последствията.

27 000 000 за пет години!

В свое разследване журналистката Генка Шикерова и „Антикорупционния фонд“ през миналата година разкриха, че само за пет години фирмата „Пи Еф Си“ е успяла да спечели 27 милиона лева от „гьола“. Това е станало чрез възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните на външна фирма.
Договорът с частното дружество е сключен от агенцията в последния ден от първия кабинет „Борисов“. Фирмата „Пи Еф Си“ е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция, но още от първия момент започва да генерира високи печалби.
През първата година тя е 1.3 милиона лева. След пет години се увеличава до 8.7 милиона лева годишно. Общо за последните пет години печалбата е близо 27 милиона лева.
Разходите за дейността на компанията са 10 пъти по-ниски от приходите.
Според разследването таксата на границата с Турция по закон може да бъде вземана само от публичен орган и то на равностойността на разходите, а това не е така, защото се генерира голяма печалба. Не е ясно и защо изобщо трябва да се плаща такса за подобно обслужване.
Политици от неуправляващи партии твърдят, че парите от „Златния гьол“ отиват за купуване на гласове за изборите.
По казуса се изказа и Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, която настоява за пълна проверка на „златния гьол“ на „Капитан Андреево“. Тя пита и защо полицаи и гранични служби са включени в това товарни камиони да се принуждават да паркират на частния паркинг при ГКПП „Капитан Андреево“. На тях не им е позволено да преминават през границата, ако не са били на този паркинг.
Според Манолова тези фирми са свързани с получаването на феноменалните 13 хил. преференции за един от кандидатите на ГЕРБ в региона. „Те участваха активно на страната на Борисов на местните избори в София през 2019 г. и откраднаха изборите на столичани“, каза Манолова и добави, че хората и в Свиленград, и в Хасково знаят истината за тези фирми и техните собственици.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2021 20:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама