Паметта на апостола

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 1, 2023 10:14 Updated

Паметта на апостола

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 45/1069, година XX, 01 - 07 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Братя и сестри, днес честваме паметта на апостола, който пръв се отзовал на повика на Господа Иисуса Христа да стане Негов ученик и пратеник в света Андрей. Той посочил Спасителя на своя брат Симон Петър с думите: ”Намерихме Месия” и го спечелил за Христа. Колко още хора е спечелил за Христа св. ап. Андрей ние не знаем, но знаем, че неотклонно е следвал Спасителя по време на земното Му служение, а след Възкресението Му благовестил учението Му по много земни краища, основал църковни общини и подсилил основаните такива от други апостоли.
Господ Иисус Христос изпратил Своите ученици да възвестят Словото на живота и ги нарекъл апостоли. Апостол означава пратеник, пратеник в този свят на делото Христово. Църквата е утвърдена и основана на апостолите като крайъгълни камъни на вярата. Затова се нарича и апостолска. От апостолите и чрез тях ние сме приели Словото Божие, от тях се учим на духовен живот и с тяхната помощ се приобщаваме към победата Христова. Всички членове на Църквата, всички християни също така са призовани към апостолство, към пратеничество в света. Не всеки има дар и призвание да проповядва, да учи, но всеки е задължен да бъде вярно чадо Христово, да се обновява чрез Светия Дух и да бъде образец на вярата и живота за всички заобикалящи го хора. Нашият живот трябва да бъде проповед за Христа, апостолство Христово, да бъде изпълнен с любов към Бога и хората. Трябва да помним, че Църквата се нарича апостолска не само, защото води началото си от апостолите, а и защото тяхното дело и служение продължава. Ако Църквата би престанала да извършва своето апостолско дело в света, тя би престанала да бъде жива, а би се превърнала в музей на древността. Но Църквата, въпреки изпитанията и гоненията в течение на много поколения, е жива и извършва своето апостолско служение в света.
Нека в деня, когато честваме паметта на първозвания Христов апостол, да изпросим неговото молитвено застъпничество пред Бога да усили вярата ни, да закали решимостта ни да я отстояваме, да ни подкрепи в пратеничеството ни в света, за да станем подражатели на апостолите, както и те са били на Христа! Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 1, 2023 10:14 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама