Още 6 белошипи ветрушки ще полетят из Сакар с помощта на „Зелени Балкани“

Сакарнюз
От Сакарнюз август 3, 2018 17:10

Още 6 белошипи ветрушки ще полетят из Сакар с помощта на „Зелени Балкани“

Млади белошипи ветрушки бяха настанени в волиера в Модула за освобождаване и адаптация в село Левка. Във вторник, 31 юли, 6-двумесечни соколчета бяха донесени от Стара Загора от Градимир Градев, ръководител на екипа, възстановил тази колония от птици Защитена зона ,,Сакар“ част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Те ще прекарат в тази клетка няколко дни, за да свикнат с околната обстановка, а след това ще бъдат пуснати на свобода.
По-рано тази година по подобен начин бяха освободени и други 12 малки белошипи ветрушки, които се очаква да се заселят в околността. Въпреки че в района вече е сформирана колония от белошипи ветрушки, самостоятелно живеещи в природата, природозащитниците продължават да полагат грижи за тях, с цел да се укрепи и разрасне новосформираната колония от редките птици.
Освободените от Зелени Балкани младите соколчета ще повишат числеността на гнездящите в района птици. Тук от екипа на „Зелени Балкани“, в рамките на проект по Програма LIFE на Европейския Съюз, е създадена колония на белошипи ветрушки, след като десетилетия наред се считаше, че видът вече не гнезди у нас.
Шестте редки соколчета, са отгледани в Спасителния Център на Зелени Балкани в Стара Загора.
Районът на село Левка, е мястото с най–висока численост на белошипи ветрушки в нашата страна, наброяващи над 40 гнездящи двойки през 2018-та. Редките птици са открити да се размножават от Зелени Балкани на само още едно място в страната – в „Лукойл Нефтохим Бургас”, но там числеността им е по- малко от 10 двойки.

Градимир Градев: „Село Левка е столицата на белошипите ветрушки в страната“

Милена Митева | [email protected]

Господин Градев, увеличава ли се броят на птиците в сравнение с изминалите години?
От 2014 година до сега числеността на птиците постепенно се повишава и през 2018-та имаме рекорд на регистрирани птици – над 40 гнездящи двойки. За да продължат нашите усилия по опазването и възстановяването на белошипата ветрушка в страната, германската фондация Euronature подкрепи нашите усилия през 2018 година с обезпечаването на ежедневните грижи за птиците. Все пак това е една нова, млада колония и са необходими съпътстващи грижи и в тази връзка във вторник, 31 юли, освободихме шест млади белошипи ветрушки в района на колонията, които да подсилят и заздравят съществуващата от около 40 двойки. Тя е най-голямата численост на белошипи ветрушки в България. Спокойно можем да наречем, че село Левка е столицата на белошипите ветрушки в страната.

Колко са птиците, завърнали се след миграция?
Тази година са дошли над 120 птици. Разбираме тази численост благодарение на пръстените, с които са маркирани. На няколко от тях са поставени различни предаватели и радио предаватели и сателитни. Разбира се, най-модерни са сателитните предаватели и те ни показаха пътя на миграцията на тези птичета, като за момента не се знаеше къде мигрират птиците от България. Тези малки птички, които тежат около 150 грама, ги оборудваме и екипираме с предавателчета, които тежат от 2 до 5 грама и когато птицата отива до Африка, Нигерия и Чад, предавателят ни изпраща данни от там, докато се върне отново да гнезди в село Левка, Сакар планина, където е и модулът.

Какво може да се види в демонстрационната зала на „Зелени Балкани“ в Левка?
В селото е изграден Център за природозащитни дейности на сдружение „Зелени Балкани“. В него има модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки. Това е един много рядък вид сокол, за който доскоро се считаше, че е изчезнал в България. Преди 5-6 години „Зелени Балкани“ изпълни специален проект по програма Life на ЕС и възстанови гнезденето на тези редки птици в България.

В спасителния център на „Зелени Балкани“ също има размножаваща се група. Всички птички, които освобождаваме по стандартната методика, са така наречените приемни гнезда и пристигат тук на 20-дневна възраст и са като малки пухчета. Първите птици дойдоха от Алмендралехо, Испания.
Може да се види пейзаж, типичен за Сакар, с негови обитатели. Не можем да пропуснем и царския орел, който е най-важният и характерен за тази планина, един от най-редките орли в България и гнезди само в няколко страни в нашия континент. Той също по-добно на белошипите ветрушки ловува само на открити територии. Храна са му гризачи, лалугер или различни мишки.

Наясно ли са хората колко ценни са белошипите ветрушки?
В предпроектните проучвания, които правихме, местните хора ни разказваха как при строеж на нова къща в един от четирите краища са слагали гърненце, за да осигурят място за гнездене на белошипата ветрушка. Хората още от миналото са осъзнали, че тези птици са естествен помощник в земеделието, защото те се хранят с насекоми, дребни гризачи и помагат за опазването на реколтата. Също така, когато няма места загнездене, те влизат в различни пукнатини на сгради или изоставени селскостопански постройки и там загнездват.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 3, 2018 17:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама