Още от сега се стягат за най-дългото Сакарско хоро

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 26, 2024 09:55

Още от сега се стягат за най-дългото Сакарско хоро

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 13/1085, година XXl, 29 - 04 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Макар и до датата за провеждане на Петото издание на фолклорния танцов фестивал „Сакарско хоро се вие“ да има месец и половина, организацията и нагласата за неговото провеждане са в пълен ход. Събитието се предвижда да бъде на 11 май 2024 година от 10:00 ч. на площад „Освобождение“ в Тополовград, като част от майските дни на културата и празника на града на 24 май.
Има обаче и новост в тазгодишното издание на „Сакарско хоро се вие“. Това ще е участието на танцов състав от град Цариброд /Димитровград/ от съседната Сърбия.
Ето какъв ще бъде регламентът за участие, който трябва да имат предвид желаещите за участие състави:
Право на участие имат всички любителски школи, клубове и състави, изучаващи български хора (от начинаещи до напреднали). Облеклото при представянето е по желание на участниците, а такса за участието няма.
Фестивалът ще се проведе в три части: I част – дефиле на участниците в сакарския град от площад „Шести септември“ до площад „Освобождение” . То ще се води от 20 гайдари от Гайдарски състав “Караджата“.
II част ще е на пл. „Освобождение“, като всеки танцов клуб се представя с две хора, като едното е желателно да е от областта, от която е клубът, а другото – по техен избор. Общата продължителност е до 6 минути.
Музикалният съпровод трябва да бъде на CD или флаш-памет.
III част – участниците изпълняват 6 общи хора от 6-те фолклорни области, определени от организаторите. Хора̀та се танцуват едновременно от всички участници. Те са: „Сворнато“ – Родопска фолклорна област, „Граовско“ – Шопска фолклорна област, „Ширто“ – Пиринска фолклорна област, „Дайчово хоро“ – Северняшка фолклорна област, „Варненско хоро“ – Добруджанска фолклорна област, „Право тракийско хоро“ – Tракийска фолклорна област.
Няма ограничение за броя на изпълнителите. За участието си всяка група ще получи – сувенир и грамота, а всеки участник – шалче и минерална вода от организаторите, които са по по- дадената предварително заявка.
Заявките за участие могат да се подават на e-mail: [email protected]

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 26, 2024 09:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама