Още една стъпка за разрешаване проблема с Гребната база в Харманли

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 29, 2024 21:58

Още една стъпка за разрешаване проблема с Гребната база в Харманли

Акценти

  • От няколко месеца Светлана Николова и Стоян Желев, общински съветници от коалиция ПП и ДБ поставят настоятелно въпроса пред отговорни институции

Свързани публикации

Дългогодишният проблем с разрушения бент на река Харманлийска и прекъсване тренировките на популярния спорт гребане е с още една стъпка към неговото разрешаване.

Реката е в защитената местност „Дефилето“ и вместо хората да й се радват, коритото й от години е затлачено, а гората наоколо е предмет на набези от незаконни дървосекачи, необезпокоявани от правоохранителни органи.

От няколко месеца Светлана Николова и Стоян Желев, общински съветници от коалиция ПП и ДБ поставят настоятелно въпроса пред отговорни институции да вземат мерки и това безобразие да спре. На 20 декември, 2023 г. те проведоха първа работна среща с областния управител Гинка Райчева, на която я запознаха подробно с проблема. Госпожа Николова и господин Желев поискаха юристите на Областна администрация Хасково да предложат решение, за да бъде придвижен напред проекта за реконструкция на бента и почистването на речното корито.

От ОблА отговориха, че има решение и то е проектът да бъде прехвърлен на Община Харманли, която има право да бъде бенефициент по редица програми за неговото осъществяване.

На 28 февруари, т.г., г-н Желев проведе още една среща с Гинка Райчева, която го увери, че въпросът е задвижен и се работи по него.

Големият екологичен проблем в знаковата за харманлийци местност „Дефилето“ е с 12-годишна давност, след голямото наводнение през 2012 г. Оттогава коритото на реката е в плачевно състояние, в него има паднали дървета, а хубавата местност, която може да привлича голям туристически поток е запусната и неугледна.

През това време много управляващи на местно и на по-високо ниво обещаваха да възобновят реката и базата, но резултатът от техните усилия до ден днешен не е налице.

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 29, 2024 21:58
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Z март 1, 11:37

    Мен ми е интересно по какъв законен начин ще заобикалят НАТУРА 2000 или пак ще е да се вземат едни пари за някоя „наша“ фирма

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама