ОУ “Иван Вазов” бе домакин на Международна конференция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2023 08:22

ОУ “Иван Вазов” бе домакин на  Международна конференция

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 44/1068, година XX, 24 - 30 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

ОУ „Иван Вазов“ – Харманли бе домакин на Първа международна научно-приложна конференция „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“
Тя се състоя на 18 и 19 ноември, а в Програмата ѝ бяха включени 23 лекции от различи педагози.
Първата сесия бе „Теории и практики в обучението по български език като чужд“.
Втората е „Гледни точки, иновации и перспективи в обучението по български език като чужд“, а третата – „Езикът като средство на интеграцията – нормативна и методическа база”.
Лекцията на проф. д.ф.н. Красимира Алексова е за „За конклузива в обучението по български език като чужд“, а темата на доц. д-р Мирена Пацева, ас. Елена Руневска – „Прозодични аспекти на произношението на украински студенти, изучаващи български като чужд“.
Темата на доц. д-р Албена Добрева е „Фонетико – фонологична компетентност в обучението на студентите логопеди“, а на доц. д-р Венера Матеева – Байчева, гл. ас. д-р Весела Шушлин – „Компетентностен подход в чуждоезиковото обучение. Развитие на уменията „Как да…“ в обучението по български език като чужд (втори)“.
В програмата бе залеглало и представянето на доц. д-р Петя Несторова с „Често допускани грешки от монголските студенти в обучението по български език като чужд“, на Мила Милиева – „Човеколюбиво преподаването на български език като чужд – сблъсък на очаквания и реалност в процеса на обучение”.
Мая Йосифова развива „Ролята на иконичността при изучаването на български език като чужд. Гл.ас. д-р Рени Манова, гл.ас. д-р Катрин Костова – „Адаптирани и преводни текстове за нуждите на обучението по български език като чужд“.
Доц. д-р Силвена Ставрева-Доростолска „Когнитивни трансформации и културна интерференция в обучението по български език като чужд”.
Доц. д-р Людмила Кирова – „Обучението на мигранти в контекста на общата европейска рамка за езици: учене, преподаване, оценяване. Придружаващ том с нови дескриптори“.
Пролет Николова-Грозданова представи темата – „Българският език в социалната работа с чужди граждани, лишени от свобода, като средство за ресолиазация и интеграция“.
Конференцията завърши с Кръгла маса в Конферентна зала на ОУ „Иван Вазов“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2023 08:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама