От Копривщица с награди се завърнаха два фолклорни състава

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2022 07:50

От Копривщица с награди се завърнаха два фолклорни състава

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“, 12 август – 2 септември 2022 г., брой 30/1008, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

С медали и грамоти се завърнаха от Копривщица два самодейни състава от региона. Група за автентичен фолклор „На мегдана“ към НЧ „Светлина -1920“, с. Черепово“, и колегите им „Тракийка“ към НЧ „Христо Ботев – 1928“ се представиха много добре и заслужиха наградите си.
Първите донесоха златен медал за изпълнението си на местния обичай „Миджия“ и трите пеени хора „Мама си Тодор рано будеше“, „Мама си Слънчо думаше“ и „Мръкнува се“. Съставът е с художествен ръководител Минка Кънева, а председател на читалищното настоятелство е Веса Христова
Група за автентичен фолклор „Тракийка“ с ръководител Руси Стайков се класира втора с изпълненията си „Духни ветре“, „Замръкнала е Станчица“ и Мама Ганка думаше“.
Тридневното събитие на 12-ото издание на Националния събор на народното творчество започна на 5 август и продължи до 7-и, неделя, в местността Войводенец край Копривщица.
На шест сцени, пръснати по ливадите в местността „Войводенец“, творчески състави и индивидуални изпълнители показаха автентичен фолклор от 28-те административни области на страната.
В събора участваха самодейци от Белгия, Нидерландия и Америка, които изпълняват български фолклор.
Хиляди българи и чужденци от четири континента изкачиха пеша височината, за да се насладят на техните изпълнения. Над 6500 изпълнители участваха във фолклорната надпревара през трите дни на събора.
На него освен изпълненията на самодейни състави имаше демонстрации на занаяти, изложби, кукерски и нестинарски игри, световна филмова премиера, ревю на народни носии.
Съборът в Копривщица е вписан през 2016 г. в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното нематериално културно наследство.

Състави от Елхово се представиха на народния събор

Златна значка и грамота завоюва автентичният и запазен и до днес обичай „Джамало“ от НЧ „Пробуда – 1926“ с. Маломирово от събора в от Копривщица. Момичетата от лазарска група при НЧ „Съгласие – 1928“, с. Гранитово, получиха сребърна значка и грамота.
Добре се представиха и децата от лазарските групи „Тракийска младост“ при НЧ “ Възраждане – 1930“, с. Изгрев и НЧ „Съгласие – 1930“, с. Кирилово, които получиха грамоти за участие.
„България пее в Копривщица“ е мотото на тазгодишното издание на Националния събор.
Читалищните настоятелства, самодейците и ръководителите на съставите изказват своята благодарност към Община Елхово, в лицето на Петър Киров, за осигурените транспорт и възможност за участие на колективите. Elhovo.News

Златни медали и грамоти спечелиха самодейните състави от Малко градище и Левка на Националния събор на народното творчество в Копривщица. 

Певческата група за автентичен фолклор при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Малко градище се представи с „Гради мома висок чардак“, „Дельо на Дафа думаше“ и пеени хора.

Индивидуален изпълнител от Малко Градище бе Трифон Трендафилов.

Талантливите певици от „Левкион“ пък изпълниха две песни и хоро на песен.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2022 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама