От ГЕРБ започнаха да се заиграват следизборно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 2, 2021 09:46

От ГЕРБ започнаха да се заиграват следизборно

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/961 година XVIII, 30 юли - 26 август 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От партия ГЕРБ използват увеличения брой мигранти за да обвинят служебното правителство за това.
В свое изявление народните представители Маноил Манев, Христо Гаджев и Александър Иванов заявяват, че министърът на МВР Бойко Рашков е пряко отговорен за увеличения мигрантски поток в България през последния един месец.
Те посетиха центъра за бежанци в Любимец, който е пълен, и от там направиха заключението, че охраната на границата е отслабена, отговорност за което носи МВР и лично министърът. По примера на лидера си Бойко Борисов, те се включиха на живо по Фейсбук от бежанския център в Любимец.
„Причината да сме тук за втори пореден ден в двата миграционни центъра в Любимец и Харманли, е защото имаме информация и от граждани, и от медии, че натискът върху българската граница се е увеличил, за съжаление, от бежанска вълна. Имаме достоверна информация, че това е така, но искаме да се уверим на място, казват те.
От това правят заключението, че и Рашков, и президентът, който го е назначил, „много искат да запазят в тайна колко човека има в лагера, колко мигранти са били настанени през последните 24 часа, до колко капацитетът е запълнен и какво мислят да правят?
Според тях по времето, когато Рашков се занимавал с това да мачка хората по изборната кампания, границата е била оголена. „Всички полицаи, които бяха работещи там, бяха оставени на минимум и бяха изпратени да съставят предупредителни протоколи“, подчерта Манев. Колегата му Христо Гаджев подчерта, че увеличеният бежански поток показва, че отново се развива каналджийството и някои хора правят пари от тази незаконна дейност, на която очевидно правителството не може или не иска да противодейства.

В „Специален дом за временно настаняване на чужденци – Любимец” от 660 места са запълнени 500. Той е към „Миграция“ на МВР.
В „Регистрационно приемателен център – Харманли“ от 2710 места, заетите от мигранти са 400. „Транзитен център за бежанци – Пъстрогор“ е с капацитет 320 легла, в момента е празен.
И двата са към Държавна агенция за бежанците.

Кое е вярното: Увеличи ли се 12 пъти мигрантският натиск към България?

Депутати от ГЕРБ обикалят бежанските центрове в страната и твърдят, че натискът на границата се е увеличил, а данните се пазят в тайна. Според тях охраната по границата е причина, за да се заговори отново за мигрантски натиск и възобновяване на т.нар. Балкански маршрут.
Кое е вярното?
Държавна агенция за бежанците и Дирекция „Миграция“ към МВР публикуват данни за миграционната обстановка в страната всеки месец. Общият извод, който числата налагат, е, че миграционният натиск към България наистина се увеличава. Това обаче не е новина. Първо, защото това се случва винаги в по-топлите летни месеци. Второ, защото броят на задържаните граждани от трети страни на входа на границата расте от средата на миналата година, а не в последния месец. И трето – увеличението не е 12 пъти.
В публикация на страницата на ГЕРБ във Фейсбук пише, че „служебният кабинет възобнови т.нар. Балкански път за бежанци, който беше пресечен от правителството на Бойко Борисов“.
Данните не потвърждават нито че има ръст на мигрантския поток до размерите от 2015 г., когато се появи изразът „Балкански маршрут“, нито че увеличението започва по време на служебното правителство.

Защо мигрантите са повече?
Ключът към обяснението на увеличения поток от мигранти през последните месеци е ситуацията в Афганистан.
Обстановката там започна да се влошава след като преди три месеца Съединените щати и НАТО официално пристъпиха към изтегляне на последните си войски.
Всичко това се вижда като отражение и в статистиката за опитите за незаконно влизане в България. Броят на задържаните на вход на границата е нараснал над четири пъти за първото полугодие в сравнение със същия период на 2020 г., но е далеч от пиковите стойности преди няколко години.

Свободна Европа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 2, 2021 09:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама