От Бюджет 2021 на Харманли се интересува само един човек

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 25, 2021 13:53

От Бюджет 2021 на Харманли се интересува само един човек

Акценти

  • Регионален вестник, # 7/939 година XVIII, 19 - 25 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Само един съветник зададе въпроси при обсъждането на проектобюджета за 2021 г. на Харманли. То се състоя в петък, 12 февруари, в Културния център на Харманли и на него присъстваха служители от ОбА и съветници.
Представиха го кметът Мария Киркова и Николай Колев, началник финансов отдел и главен счетоводител на ОбА – Харманли.
На поканата за въпроси само съветникът от “Възраждане” – Николай Георгиев, имаше питане. Първото беше за ремонта на покрива на болницата, чието състояние той определи като окаяно.
Попита още: „Докога ще продължаваме да отпускаме пари за спортния комплекс „Хеброс“, след като той бе ремонтиран с близо 5 млн. лева?. Георгиев постави още въпроси: за изграждането на кладенци и за игрището за хокей на трева, за което той смята, че не е функционално и няма да стане такова.
„Не са предвидени средства за водопроводната мрежа в града, а всички знаем в какво окаяно състояние е, след като всеки ден стават аварии“, бе неговата констатация.
„За спортен комплекс „Хеброс“ и за спорта ще продължаваме да отпускаме пари, докато можем”, бе отговорът на кмета Мария Киркова. Тя уточни, че са обещали на децата да има площадка за скейт борд и че категорична, че на стадиона ще има такава.
За игрището на хокей на трева уточнението и бе, че “когато го правихме, питахме от клуба и те казаха, че е подходящо да бъде с естествена трева. Но тя за да стане добра, трябва да се полива и коси дълго време. Там има проблем с водата на стадиона и затова ще правят кладенци”.
За болница госпожа Киркова обясни: „Знам проблема с покрива на болницата, но имаме приоритети, които изпълняваме. Предпочитаме да купим кислород, нужен за лечение на Ковид-19. Това е объдено с лекарите и е приоритетно.
Покривът не е в толкова окаяно състояние. Целият му ремонт ще струва половин милион, което е цялата инвестиционна програма на общината. Без да има отворена линия за проекти, няма как да тръгнем да го правим.“
Николай Георгиев уточни, че става въпрос за частичен ремонт на покрива на болницата, като се мотивира: „МБАЛ – Харманли“ е търговско дружество. Всяка година от общината съвместно с НСОРБ извоюваме от порядъка на 200 000 лева за него. Какъв е проблемът да се отделят 10 000 лева да се направи този частичен ремонт? Имаме примера на Свиленградската болница, знаете ли колко проекти имат спечелени?
Какво пречи и за нашата да бъде същото?”
На въпроса му за ВиК проблемите в общината кметът отговори: „Не ремонтираме улици без да подменим ВиК инсталации. Ще продължаваме по същия начин. Знам какви са проблемите на довеждащия водопровод, дълъг 4 км. Инвестицията за него трябва да се направи от ВиК асоциацията, не можем ние с общински бюджет. Цялостната инвестиция е 5 млн. лв. Аз искам повече от Вас да няма аварии, защото всичко рефлектира върху мен, но не можем ние да свършим тази работа.
Общината е като една къща, имаш 100 лева, не можеш да похарчиш 500. Тези 100 лева ще ги подредиш така, че да ти стигнат за всичко.
Приоритети са едно, възможностите са коренно различни”, завърши Киркова.
За ремонта на сградата на читалище „Дружба“ тя каза, че очаква да мине и третото обжалване на обществената поръчка и проектът да бъде реализиран.

Общо бюджетът на Община Харманли за финансовата 2021 г. е 29 124 876 лв. Местни приходи в него са 13 463 687, тези от делегирани от държавата дейности са 15 661 189 лв.
Имуществени и други местни данъци ще са 1 930 000 лв., приходи и доходи от собственост – 2 616 492, а общински такси – 2 260 000.
Предвидените приходи от глоби, санкции и наказателни лихви са 150 000 лв., а от концесии – 10 000.
За капиталови разходи са отделени 1 036 400 лв., а погашения по дългосрочни заеми от банки – 280 368 лв.
От държавата се очаква субсидия и други трансфери за държавни дейности от 13 328 839 лв.
Остатъкът е 2 437 936 лв., а валутни сметки – 39 262 лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 25, 2021 13:53
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Сашо февруари 27, 10:59

    За перо Рушвети – половин милион лв., за подновяване на автомобилния парк на госпожите и госпожиците.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама