Отново протест срещу бежанците с искания те да бъдат ограничени

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 12, 2023 11:10

Отново протест срещу бежанците с искания те да бъдат ограничени

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 12 - 18 май 2023 г., брой 18/1042, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Поредният протест срещу бежанците в Харманли започна с шествие от читалището в града до РПЦ. Той се проведе на 10 май, в късния следобед, а участниците в него бяха около 50 човека. Те бяха предвождани от младежи, носещи българското знаме.
Участниците скандираха “Бежанците вън!” и се установиха пред бежанския център.
Николай Георгиев, редовният организатор на подобни мероприятия, обясни причината: „Напоследък зачестиха случаите на посегателства върху културно-историческите обекти на Харманли, един срещу друг се колят в центъра на града, правят мимики срещу жените с деца в Градската градина. Отново сме притеснени и този път сме решени да бъде създаден Инициативен комитет, който да работи с министъра на МВР, премиера, както и председателя на Държавната агенция за бежанците. Те да дойдат в Харманли и да се запознаят с положението в града, с проблемите и веднъж завинаги да се реши проблемът с така наречените пришълци, за нас те са такива“.
Протестиращите искат охраната в бежанския лагер да е от служители на МВР, а не от частна фирма. Настояват и да се увеличи присъствието на полицаи и жандармеристи в града, за да се контролират бежанците, които са на външен адрес.
Една от майките – Валерия, сподели, че тя и други като нея се притесняват, когато се разхождат с децата си в градската градина и парковете. „През обедните часове тяхното присъствие е по-голямо от нашето и когато останем 2-3 майки в парка, се изнизваме тъй като ни е страх”, сподели тя.
Подобен протест имаше на 2 май пред читалището.

Преди време Николай Георгиев обяви, че граждани доброволци ще следят за нарушения на обществения ред в града, които да сигнализират на полицията, ако установят нарушения. В резултат на това бе подаден един сигнал, който бе за бране на зарзават от зеленчукова градина.
През миналия месец на един от парапетите на Гърбавия мост се появи надпис с йероглифи. Той възмути гражданите, защото подозираха, че е написано нещо опасно, неприятно или заплаха и е върху културно-исторически обект.
След разследване от МВР той бе разчетен и се оказа, че авторът му е написал местността от където е – Сахана.
На 2 май един сириец нападна друг до автоспирката в Харманли, а на асфалта остана кърваво петно от раната. Извършителят бе установен, той е на външен адрес, но няма информация да е задържан.

Николай Георгиев организира или взима активно участие в подобни протести от 2013 година насам. Тогава той бе от ВМРО и на тях присъстваха кандидат-депутати, депутати, евродепутати и кандидати за високи политически постове. Всички обещаваха да премахнат бежанците от Харманли.
По-късно тези протести се организираха от „Възраждане”, като господин Георгиев отново бе главен активист. Той стана и общински съветник от тази партия. Исканията бяха същите.
Макар вече да не е от ПП “Възраждане”, Николай Георгиев продължава с активността си по тази тема.

Снимка: xnews.bg

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 12, 2023 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама