Отбелязаха празника на света Богородица с курбан и служба

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2021 09:47

Отбелязаха празника на света Богородица с курбан и служба

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/950 година XVIII, 14-20 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

С курбан, даден от агробизнесмени, отбелязаха празника на църквата „Живоприемний източник” в тополовградското село Капитан Петко войвода. В събота, 7 май, отец Амбросий отслужи литургия и освети курбана, даден от Хари Мочев и Стефан Костадинов.
Той бе раздаден по къщите на малцината останали жители на това село.
От същия ден новият епѝтроп (настоятел на църквата) е Николай Вълчев.
Сградата на храма през 2014 година бе основно ремонтирана с пари по спечелен проект от Сливенска митрополия по Програмата за развитие на селските райони.
В Светли петък се отбелязва празника на света Богородица – Живоприемни източник. Това е един от любимите празници в чест на Божията майка, която е почитана като извор, от който тече не просто вода, а жива вода, т.е. Самият Живот на света – Спасителят, Който казва за Себе Си: „Аз съм пътят и истината, и животът” (Иоан 14:6).
В друг храм „Живоприемен източник“ в Свиленград нямаше служба, защото свещеник Георги Крясков се лекува след заразяване с Ковид-19.
В Рилския манастир има традиция на този ден да се изнася от храма за литийна молитва чудотворната икона на св. Богородица Осеновица (или Осеновска), която е втората по важност светиня на обителта след мощите на св. Иван.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2021 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама