Около 1100 човека живеят в лагера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 28, 2013 08:13

Около 1100 човека живеят в лагера

Обзор
През миналата седмица от БЧК с 20-тонен камион “Мерцедес” донесоха помощи – хранителни продукти, дрехи, санитарно хигиенни материали и те бяха раздадени на нелегалните емигранти.
Кърджалийската фирма „Деведжи“ усилено ремонтира три сгради, които се използваха за спални помещения за войници. Те ще се използват за настаняване на бежанци. Вероятно тези от палатките ще бъдат прехвърляни там.
Сирийка от бежанския център в Харманли в петък, 15 ноември, сутринта роди здраво бебе в родилното отделение на местната болница. 40-годишната Алиша Малак бе приета в болницата в четвъртък сутринта, а раждането стана около 04:30 часа сутринта. То протече без проблеми, а детето излезе на бял свят с тегло 3 800 г и дължина 52 см. Майката му е дала име Далил. Бременните в Приемателния център в Харманли са повече от 20.
В сряда друга, 24-годишната сирийска бежанка Дънджазир Абдула Муса роди благополучно своето първо дете в Хасковското АГО. Момченцето се роди по естествен път и е добре, но тежеше 2800 грама и бе дълго 48 сантиметра. Това е 5-тото раждане на бежанка в Хасково от началото на бежанската криза.
През седмицата в Харманли на три пъти докараха по един автобус с бежанци. Горе долу същото количество хора бяха изпратени по квартири и в други центрове. Несирийците в момента са около 100 от 1200 обитатели. Най-много са от Афганистан, след това от Мали, Судан. Тъмнокожите са около 20.
Бежанците в Харманлийския лагер във вторник отново протестираха. Малко преди обяд те поставиха постелки на асфалта пред портала и седнаха, като обявиха, че стачката е гладна.
Техните претенции бяха за справедлив график при оформянето на документите при получаването на статут на бежанец. Оплакват се, че има хора, които са влезнали в страната още от септември, а досега не са извикани за интервю. В същото време на други, които са дошли по-късно и имат пари за адвокат, са им взели пръстови отпечатъци и с това е започнала процедурата по изготвянето на документите.
От време на време от седящите се чуваха скандирания „басмет“, което на арабски значи палец, а бежанците от другите националности скандираха „фингер“, което е същото на английски.
Пребиваващите в приемателния център са недоволни и от отвратителните битови условия, при които са настанени. Една малка част от тях живеят във фургоните, където условията са прилични, но останалите са в палатки, където няма нито осветление, нито отопление. Всички си изкарват яда на охраняващите ги полицаи, които се чудят как да им угодят. Всеки ден правят десетки курсове със служебните коли, за да ги закарат до магазини за пазаруване. Много от протестиращите злоупотребяват, като заявяват пред медии, че полицаите ги бият. Досега такъв случай в лагера няма регистриран, но има други, когато настанените обиждат полицаите и ги обвиняват, че им взимали пари, за да ги изведат на магазин. Повечето от настанените в палатките не спазват никаква хигиена и не се грижат за чистотата около помещенията, където живеят.
Протестиращите обявиха, че стачката е гладна, но по бунгалата някои от роднините им готвят, а импровизираните лавки между фургоните си работят. След като поседяха около час на студения асфалт и си изиграха ролята пред събралите се и жадни за сензация медии, те се прибраха по палатките и бунгалата.
Досега от Агенцията за бежанците в Харманли са назначили един комендант, за който е невъзможно да се справи нито с битовите проблеми на настанените, нито с претенциите им. Исканията стачкуващите ги поставят непрекъснато и през няколко дни правят седяща стачка, но нито комендантът, нито директорът на лагера в Пъстрогор, който идва тук всеки ден, не могат да им помогнат.

Васил Данов, експерт „Връзки с обществеността“ на Агенцията за бежанците:
От името на председателя на ДАБ г-н Чирпанлиев, д-р по социология, официално Ви информирам, че днес наистина е имало вълнения, протести и др. действия в центъра за временно настаняване на лица, търсещи закрила, в Харманли.
Протестните действия са инспирирани от външни лица, проникнали на територията на центъра, които се представят за собственици на фирми, обслужващи кандидатите за бежанци. Същите ЛЪЖАТ настанените в центъра хора, че могат да ги превозят до София и да им съдействат да получат статут по ускорена процедура. Със съдействието на МВР ДАБ взима мерки за прекратяване на измамите и на други незаконни действия.

Според информация от Агенция за бежанците в Харманли във вторник има настанени 1176 бежанци, от които сирийци са 1030.
В Пъстрогор при капацитет 300, са настанени 454, от които 385 сирийци.
В Любимец при капацитет 300, настанените са 437, а само за последното денонощие са дошли 45, само 4 са сирийци.
15 са заловените през изминалото денонощие на турско-българска граница. 14 на зелена граница и 1 на КПП. От тях 12 са сирийци и 2 афганистанци.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 28, 2013 08:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама