„Овергаз” не откри нито нефт, нито газ в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 17, 2022 08:55

„Овергаз” не откри нито нефт, нито газ в региона

В Хасковска област няма промишлени залежи нито на газ, нито на нефт. Това става ясно от писмо на Министерството на енергетиката в отговор на запитване на „Сакарнюз“.
Питането до тази институция бе във връзка с проучвания, които се правиха в този регион през 2012 година от фирма „Овергаз”, но резултатите от тях не се появиха публично.
От отговора на Ива Петрова, заместник-министър на Министерството на енергетиката, става ясно, че между министъра на икономиката, енергетиката и туризма и „Овергаз Инк“ АД е сключен договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-18 Тракия“, разположен в област Хасково.
Той е със срокът от пет години и след изтичането му дружеството е отчело, че „получените резултати от изследванията и изпитанията в сондажа, от който не беше установен промишлен приток на въглеводороден флуид, както и новопридобитите данни от каротажните измервания не потвърждават предварителните очаквания за строежа на геоложкия разрез в дълбочина и направените предварителни оценки.“
Посочва се, че са изпълнени всички предвидени 2D и 3D сеизмични проучвания, като допълнително са извършени още 130 лин. км 2D сеизмични работи над минималните изисквания и е просондиран търсещ сондаж „Р1-Тракия“ с обща дълбочина 1717 м.
Отчитайки тези негативни резултати, „Овергаз Инк.“ АД не е представил в Министерството на енергетиката заявление за регистриране на търговско откритие и съответно на находище с утвърдени запаси и ресурси на нефт или природен газ в площ „Блок 1-18 Тракия“.
Припомняме, че през есента на 2012 година тази фирма, чиято собственост 50% е на руския гигант „Газпром”, получи разрешение за проучване за находища нефт и газ на територията на лицензен блок „1-18 Тракия“, който попада в землищата на общините Свиленград, Любимец и Харманли.
Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави – България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища. „Има такива изследвания, правени на територията на Република Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок“, каза Делян Добрев, който тогава бе министър на енергетиката.
По-късно той, заедно с инж. Димитър Мерачев на брифинг в Областна администрация дадоха обнадеждаваща информация за приключилите 2Д сеизмични проучвания и скални проби. Вече били отделили няколко потенциални участъка в община Свиленград, а през 2013 година предстои да бъдат направени 3Д сеизмични проучвания и сондажи, които да потвърдят наличието на синьото гориво, стана ясно на брифинга.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 17, 2022 08:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама