Община Хасково 5 години не провежда обществени поръчки за избор на превозвачи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2022 09:08

Община Хасково 5 години не провежда обществени поръчки за избор на превозвачи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 8 - 14 април 2022 г., брой 14/992, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Община Хасково вече 5 години не обява обществени поръчки за избор на превозвачи за общинската, областната и републиканската транспортна схема. През 2017 г. са изтекли всички договори с превозвачи и от тогава кметът иска от областния управител издаване на решение за „спешна мярка“ за удължаването им.
Това е възможно само за срок от 6 месеца, но е правено многократно, като са използвани манипулативни методи, за да се предизвиква забавяне по процедурата, са категорично от Областна управа. Последното искане за поредно удължаване от кмета Станислав Дечев е от 14 март 2022 г., въпреки изчерпаните възможности за удължаването му.
„Ще позволя удължаване с 4 месеца, макар това никак да не е редно, за да не оставя хората без транспорт,“ заяви областния управител Катя Панева в писмо до медиите. Тя е изпратила и такива до компетентните институции, с молба да извършат проверки. Сезирани са Окръжна прокуратура, Министерството на транспорта и съобщенията, Автомобилна администрация, Министерски съвет, Сметната палата, Агенция Държавна финансова инспекция, Агенция за обществени поръчки, Комисия за защита на конкуренцията и ОД на МВР – Хасково.
Областния управител настоява Общината да проведе на процедурата по избор на нови превозвачи.
Крайно необходимо това да се направи, тъй като в противен случай се нарушават основни принципи в законодателството, липсва прозрачност, ограничава се конкуренцията и се появяват обосновани съмнения, че се засяга общественият интерес”, е становището на Областна администрация.
Реакция:
Веднага след съобщението на областния управител кметът Станислав Дечев заяви: „До месец община Хасково ще изготви и пусне обществена поръчка за превоз на пътници по общинската , областната и републиканската транспортни схеми и ще се опита да я доведе до успешен завършек“.
Според кмета на ГЕРБ имало трудностите са в законодателството, защото било необходимо съгласуване на транспортните линии с много превозвачи, общини и държава, за което ежедневно се изпращат писма. Определи, че проблемът бил общодържавен, в държава, който 10 години се управлява от неговата партия.
Той заяви, че ако Хасково не получи поисканата от областната управа т.нар. „спешна мярка“, общината може да остане без обществен транспорт.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2022 09:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама