Община Харманли крие Проектобюджета си, но ще го обсъжда с граждани

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2024 11:53

Община Харманли крие Проектобюджета си, но ще го обсъжда с граждани

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 04/1076, година XXl, 26 - 01 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

От Община Харманли на сайта си публикуваха само обява за обществено обсъждане на Проектобюджет 2024 г., но не и самия проект. С нея се канят се граждани, общински съветници, кметове на кметства, кметски наместници, ръководители на бюджетни звена, обществени организации, представители на партии, местни фирми, медии, граждански сдружения и всички заинтересовани лица да присъстват на обсъждането му и да вземат отношение по него с мнения, предложения и препоръки.
Обсъждането ще се състои на 29 януари, понеделник, от 17:30 часа в Конферентната зала на Културния център. Допълнено е, че материали по проектобюджета ще бъдат публикувани допълнително на интернет страница на Общината. До петък, 26 януари материалите не бяха публикувани.
Очаква се на обсъждането на кмета Мария Киркова най-после да отговори защо общината не си събира таксите от тротоарно право на близки до властта фирми и как и защо не си е търсила наем от свои обекти.
След общественото обсъждане проекта вероятно ще бъде внесен за гласуване на предстоящата сесия на ОбС – Харманли, която ще се състои на 31 януари, и на следващата.
Публичното обсъждане на проекта на общинския бюджет за 2024 г. на Свиленград е предвидено за 26 януари 2024 г. от 14:00 часа. От тази община съобщават, че гражданите предварително могат да се запознаят с тях в стая №320 в ОбА от 24.01.2024 г. или на сайта.
И други общини си правят оглушки и не спазват закона. Минерални бани например пуска обява на 22 януари, с която кани гражданите за обсъждане на проектобюджета на другия ден /23.01./ от 9:00 часа. Те могат да се запознаят с него в определена стая от администрацията.
Има и добри практики, които трябва да бъдат споменати. Проектите за бюджет на общините Симеоновград и Любимец са публично достъпни на интернет страниците им.
В община Гълъбово публичното обсъждане бе на 15 януари и протоколът от него вече е публикуван са страницата на общината. На сайта не може да се открие проектобюджета, който са обсъждали.
В община Димитровград обсъждането бе в четвъртък /25.01./ и в поканата е приложено резюме на проектобюджета.
В поканата на Община Ивайловград за запознаване с проектобюджета има приложена презентация, която ясно и достъпно показва как ще разпределят публичните средства през бюджетната година. Обсъждането беше на  25 януари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2024 11:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама