Община Ивайловград е във влошено финансово положение

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2022 09:01

Община Ивайловград е във влошено финансово положение

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 20 - 26 май 2022 г., брой 19/997, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Община Ивайловград трябва да приеме план за финансовото си оздравяване. Това я задължава Министерството на финансите, след като е констатирало, че плащанията по дълга превишават ограничението, регламентира нов Закона за публичните финанси (ЗПФ). Годишният размер на плащанията по общинския дълг на тази община надвишава 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години.
Общината не може да си събере данъка върху недвижимите имоти (ДНИ) и данъка върху недвижимите имоти (ДПРС), осредненото равнище на събираемост е 74,3%.
След тази констатация Общинският съвет на свое заседание, проведено на 21 април, взе решение и откри процедура за финансово оздравяване на общината. Тя включва възлагане на кмета Диана Овчарова да изготви план за това.
В рамките на 14-дневен срок трябва да се проведе публично обсъждане на плана. ОбС възлага на кмета да разгласи поканата за публично обсъждане и информацията за плана за финансово оздравяване чрез публикуване в общинския сайт.
След това трябва да се проведе обсъждане с местната общност от всички населени места на територията на общината, като за целта се състави протокол.
В 20-дневен срок от повеждането му Общинският съвет със свое решение ще определи срока на процедурата по финансово оздравяване и приеме плана за финансово оздравяване.
При приемането на бюджета за всяка година се определя максимален размер на новите задължения за разходи и те трябва да са до 15% от средногодишния им размер. Това обаче явно не се следи от съветниците и кмета и се стигна до там, че тази общината вече е сред 9-е в страната, от общо 265, които са определени като общини с финансови затруднения.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2022 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама