Обща миграционна политика на ЕС, не по рано от 2024 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 26, 2022 10:00

Обща миграционна политика на ЕС, не по рано от 2024 г.

Акценти

  • Информация за това бе дадена от българските евродепутати Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), заместник-председател на Комисия по „Граждански свободи правосъдие вътрешни работи“ и и Елена Йончева (БСП/ПЕС), член на LIBE и докладчик по резолюцията за новата Агенция на ЕС в областта на убежището.

Свързани публикации

Докато законодателството на ЕС е бавна процедура, то ЕС реагира много бързо при кризата с бежанците от Украйна и веднага бяха отпуснати средства за управлението ѝ.

Това стана ясно от семинар „Новата миграционна политика на ЕС: накъде и кога?“, състоял се София, в който взеха участие български евродепутати Елена Йончева и Емил Радев.

На семинара, организиран от представителството на Европейския парламент в столицата, двамата депутати информираха за работата която върши тази институция по отношение актуализиране на правилата, свързани с бежанците, които влизат в на територията на ЕС.

Според Елена Йончева още през 2015 г ЕС разбрал, че действащите правила не са работещи, защото основната тежест на мигрантския натиск е съсредоточен към държаните, които са външна граница на съюза. „Тогава навлязоха 1,5 млн бежанци в Европа, и ако те се разпространят пропорционално, това няма да представлява сериозен проблем за съюза.“ Затова представителите на левите формации, към която е и тя, настояват за равномерно разпределение на бежанците във всички държави в Европейския съюз. „Принципите за солидарно разпределение на мигрантите са от изключителна важност и това касае България и други страни, намиращи се на границите на Съюза,“ обобщи тя.

Емил Радев зам.-председател Комисия по „Граждански свободи правосъдие вътрешни работи“ заяви, че те работят упорито по въпросите на миграцията, но имало огромни трудности при правене на законодателството.

Българския депутат в ЕС във всяко свое четвърто изречение критикува българското правителство и го обвинява, че не може да се справи с пристигащите в страната украинци.

„Докато правителството прави анализи, основният удар го поемат общините и доброволците,“ подчерта той.

И двамата депутати не успяха за отговорят на конкретни въпроси, свързани управлението на бежанците в България.

В заключение заявиха, че се надяват войната да приключи скоро, а 2024 г. е крайния срок, до който новото законодателство трябва да бъде прието.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 26, 2022 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама