Областта се оказа най-бедната в страната

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2023 06:55

Областта се оказа най-бедната в страната

Акценти

  • Това сочат официалните данни
  • Тук се намира най-богата митница, а само в Свиленград има 17 казина
  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24 февруари – 2 март 2023 г., брой 8/1032, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Хасковска област се оказа най-бедната в страната. Последните данните на Националния статистическия институт показват, че 9817 лева ($5382,72) е БВП* на човек от населението и по този показател е областта е на последно място.
За сравнение, в столицата София цифрата е 45 241 лева, а средната за страната е 20 212 лв.
Пред Хасково е област от Северозападна България. Това е Видин, където БВП е 11 438 лева на човек. През миналата година местата на двете области бяха разменени и тогава ЕС я обяви като най-бедния район.
Областта бе на предпоследно място и през 2020 г. с 9,1 хил. лв. (при 17,3 хил. в страната)

Доколко официалните данни дават реалистична картина за благосъстоянието на хората или в този регион живеят наистина бедни хора и може да се спори безкрайно.
Факт е, че областите, които граничат със съседни държави, са по-добре икономически в сравнение с вътрешните.
В Хасковска област се намира най-голямата митница на ЕС, през която годишно преминават близо милион тирове, чиито такси възлизат на десетки милиони.
Граничните области са посещавани от чужденци, а заради тях има и инвестиции. В Свиленград например има 17 казина с големи обороти. / На снимката: новостроящ се развлекателен комплекс/.
В Димитровград е „Неохим“, гигант в производство и търговия на минерални торове, неорганични и органични химически продукти. Само печалбата му е десетки милиони.
Явно парите от изброените институции не минават през Данъчното на Хасково, но е факт, че ако застанеш на централна улица в областния град за половин час покрай теб ще минат поне 10 нови автомобила за по над 100 000 лева. Все пак това е някакъв показател, който не може да бъде игнориран.
Вероятно „сивата икономика“ има голям процент в областта.
Официалните данни са показател за нивото на мениджърския опит на ръководствата на различните институции, които определят благосъстоянието на живеещите тук. Те са унизителни и то в момент, когато от ЕС се изсипват милиарди.

Цифрите показват, че усвояването на европейски средства в тази област е слабо. Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми е 1649 лв. на човек, наполовина на средното в страната.
В рамките на областта най-много средства усвоява община Свиленград.

Област Хасково се представя незадоволително в сферата на образователните индикатори. Това звучи доста притеснително, като се има предвид, че държавата увеличава заплатите на учителите непрекъснато и очаква от тях по-качествена услуга.
Повечето от тях преподават частни уроци (но не декларират доходи пред НАП) и въпреки това успехът на националното външно оценяване по математика след VII клас е 29,4 т. (при 35,3 т. в страната). Средната оценка на учениците от областта на матурата по български език и литература е „Добър” 3,62 (при „Добър” 3,97 в страната), а делът на слабите оценки е най-високият в страната – 28,0% (при 17,0% в страната).

Инвестиционната активност в областта също се определя като слаба. Преките чуждестранни инвестиции намаляват и също са много под средните за страната – 794 евро на човек (при €3,9 хил. за страната).
Друга сфера от икономиката, която не може генерира доходи, е културата. Тук хората не обичат да ходят много на кино, посещенията достигат 91 на хиляда души (при 351 на 1000 в страната). Посещението на местните театри и музеи са съответно 55 на хиляда души (при 129 на 1000 в страната) и 109 на хиляда души (при 426 на хиляда души в страната).
Библиотеките в областта привличат 215 посещения на хиляда души (при 449 на хиляда души в страната).
Населението на областта продължава да застарява, млади хора и специалисти предпочитат да дават труда си в чужбина.
Здравеопазването в област Хасково страда от недостиг на лекари и на болнични легла. В областта има един общопрактикуващ лекар на 1932 души (при 1734 в страната). Броят на леглата в местните многопрофилни болници остава изключително нисък – 3,64 легла на хиляда души от населението (при 5,62 на хиляда души в страната).

Но не всичко в този край на страната е лошо.

Равнищата на местните данъци в общините са близки и под средните за страната. В рамките на областта най-ниски са средните данъци в общините Симеоновград и Ивайловград, а най-високи – в общините Маджарово и Хасково.
Оценката за околната среда е много добра и това се дължи на сравнително ниския обем на образуваните битови отпадъци и значително по-ограничената нарушена територия.

* БВП – Брутен вътрешен продукт измерва общата парична стойност на всички стоки и услуги, произведени в дадена държава.
Източници: Институт за пазарна икономика, НСИ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2023 06:55
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владо Мирчев март 2, 22:18

    Честито!
    пРезидент-партенков, кокорчо и делянчо са все от Аскууску! А и да не забравим вежди-чката – председател на НС в оставка и той от Аскууску!
    Каунь до кауня, мила моя майно льо! Му(ф)т(р)ак до му(ф)т(р)ака!
    Такива сте избрали, такива ви у(о)прав(я)(лява)т, такива са и резу(и)лтатите!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама