Областна управа с различни решения по сходни казуси

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2024 08:20

Областна управа с различни решения по сходни казуси

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 10/1082, година XXl, 08 - 14 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

В Областна управа на Хасково вземат различни решения по сходни казуси. Те са свързани с неспазване на срокове за публикуване на документи преди приемане бюджетите на общините.
Докато областният управител Гинка Райчева върна за повторно преразглеждане проектобюджета на Минерални бани заради допуснати пропуски в сроковете по обявяване за общественото обсъждане, нейният заместник Митко Петров се направи на разсеян и даже не разгледа по същество подобен сигнал от Харманли.
Той бе уведомен своевременно, че обявлението за публичното обсъждане на проектобюджета на Община Харманли бе публикувано на сайта им на 16 януари 2024 г., но всички материали се появиха едва на 26-ти, петък, последния работен ден, а обсъждането бе на 29-ти. Забавянето бе признато и от кмета Мария Киркова.
В отговора на подадения сигнал за това нарушение към зам. областния управител, който е от от квотата на ГЕРБ, става ясно, че той напълно игнорира тези факти и даже си позволява ирония към подалия го общински съветник Стоян Желев. Ето какво написа той:
„На сайта на Община Харманли на 16.01.2024 г. е публикувана покана за публично обсъждане на проект на бюджет на община Харманли за 2024 г., насрочено за 29.01.2024 г. и посочва, че “за да е налице „окончателен бюджет“, следва да има решение на Общински съвет. Като общински съветник, присъствал на сесията, проведена на 31.01.2024 г., Ви е известно, че такава точка в дневния ред не е предвидена и такова решение не е прието”.
От тези думи се разбира, че господин Петров или е некомпетентен, или умишлено прикрива явни нарушения.
В община Минерални бани пуснаха обява на 22 януари, с която каниха гражданите си за обсъждане на проектобюджета на другия ден – 23.01., от 9:00 часа. Жителите могат да се запознаят с него в определена стая от администрацията.
На свое заседание на 21 февруари, ОбС – Минерални бани прие проектобюджета, но Областният спря процедурата по приемането му и тя стартира отначало. Това наложи повторното провеждане на общественото му обсъждане и на 6 март той бе приет окончателно.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2024 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама