Обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград не се приема еднозначно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2022 07:25

Обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград не се приема еднозначно

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24 - 30 юни 2022 г., брой 24/1002, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград ще доведе до влошаване в дейността на правосъдната система в Ямболския съдебен район. Около това становище се обединиха присъстващите на предварително обсъждане на реформа в съдебната карта, като промените засягат и Районен съд – Тополовград.
Срещата се състоя на 15-и юни в Ямбол и в нея се включиха съдии от Ра-йонен и Окръжен съд, юристи, петима членове на ВСС.
От Тополовград присъстваха юристът Яна Хлебарова и заместник-кмета Данчо Трифонов, представител на полицията. Тополовградчани представиха декларация от името на кмета Божин Божинов, в която категорично се възразява срещу закриването на съда.
В хода на дискусията, продължила близо 4 часа, бяха изтъкнати много аргументи срещу това дали да бъде закрит или преместен Районен съд – Тополовград в Елхово.
Според председателя на Окръжния съд в Ямбол Васил Петков, структурите не бива да бъдат сливани. „Категорично местната общност ще бъде лишена от правосъдната услуга, така да я нарека, и от достъпа до правосъдие. Освен увеличените транспортни разходи за обслужваните от Тополовградския съд граждани, евентуалното закриване води и до други негативни последици“, подчерта Петков. – Ако стане това, ще бъде засегната работа с други институции и няма да бъде от полза на граничната община.
Реформата е с оглед на това да бъдат спестени пари на съдебната система, но тези средства ще бъдат дадени от хората, които ползват услугите на съда.”
След като бяха чути всички аргументи, всеки един членовете на ВСС се изказа, че тополовградчани са се подготвили добре и са защитили тезата си. Те признаха, че са получили съвсем различна представа за ситуацията в общината.
Съдиите от ВСС бяха категорични, че това е само обсъждане на предложението и че към момента няма взето конкретно решение за сливането на двете съдилища.
До 30 юни ще продължи обсъждането и в други съдебни райони, а след това комисия ще излезе със становище, което ще представи пред съдийската колегия и те ще вземат решение.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2022 07:25
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Генчо юни 29, 15:18

    Какви дела се водят в Тополовград? Открадна ми кокошката, обра ми доматите, паркира на моето място?! Време е за оптимизация на държавния апарат.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама