Носителят на Националната награда „Пеньо Пенев“ е Петър Чухов

Сакарнюз
От Сакарнюз май 18, 2024 07:30

Носителят на Националната награда „Пеньо Пенев“ е Петър Чухов

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 18/1090, година XXl, 10 - 16 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

На официална церемония бе връчена литературната награда за поезия „Пеньо Пенев“ за 2024. Носителят на Националната награда „Пеньо Пенев“ Петър Чухов получи своя приз за принос в развитието на българската поезия.
„Смятам се свързан с Пеньо Пенев, защото и аз като него се възприемам като поет на липсата. В поезията ни има нещо общо и това е несбъднатостта. Тази липса е като една обреченост, която не може да се запълни от никакви състояния, взаимоотношения и случки“, с тези думи поетът Чухов прие приза.
Слово за лауреата произнесе писателят и редактор акад.Владимир Зарев, които определи Петър Чухов като поет, който има таланта да улавя, оживява и проявява миговете и да ги превръща в памет и красива вечност.
Думи за лауреата сподели и поетът, писател, преводач и носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2022г. Хайри Хамдан
Петър Чухов e роден на 23 юни 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки на Държавния библиотекарски институт и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а понастоящем работи в Столична библиотека.
На церемонията има изпълнения Забавно-духов оркестър.

Снимка: ОбА-Димитровград

Сакарнюз
От Сакарнюз май 18, 2024 07:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама