Ново мнозинство от ГЕРБ 2, БСП и ДПС разкостиха бюджета на Киркова

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 19, 2024 09:18

Ново мнозинство от ГЕРБ 2, БСП и ДПС разкостиха бюджета на Киркова

Акценти

  • Кметът ги обвини, че си нямат представа как се прави бюджет

Свързани публикации

Мнозинство от групата на ГЕРБ, с помощта на БСП и ДПС вкараха докладни, с които преформатираха проекта за бюджет за 2024 година на Харманли.
Диляна Комитова от БСП предложи да се премахват от капиталовата програма ремонтите на площадите в селата Върбово, Доситеево, беседка в Черна могила и ремонт в кв. „Тракия“. Тя сметнала, че някои от селата всяка година са облагодетелствани със средства, затова тази година отделените за тях пари да отидат в града.
„На публичното обсъждане на проекта за “Бюджет 2024” на Харманли госпожа Киркова даде ясно да се разбере, че през март и септември нашата община ще има възможност да подаде още проекти за финансиране на нови строителни обекти. “Ние знаем, че от възможните 30 милиона Общината кандидатства за 14 милиона. Остава една сериозна сума за кандидатстване. Всичко това ще позволи да се включат инвестиционни проекти“, се аргументира тя.
Комитова предлага ремонти на части от улиците „Георги Жечев“, „Бенковски“, „Неофит Рилски“, „Бельо Бакалов“ „Самуил“, „Илинден“ и „Тодор Бакалов“. благоустрояването на квартал „Дружба“, укрепване дигата на река Харманлийска и ремонт на бента.
Другото предложение е изграждане на Мултифункционален спортен комплекс на улица „Алеко Константинов“, на мястото на съборената гимназия.
„Бюджетът трябва да отразява потребностите на жителите на град Харманли и техните проблеми, а те трябва да бъдат решавани от нас”, заяви в заключение тя.
Отговорът на Мария Киркова бе, че всички обекти са посочени и от нея и са предоставени на общинските съветници. Те са за около 15 млн. „Ако искате тези ремонти да се включат в бюджет 2024 година и до 31 декември не са разплатени, губим парите. Кой ще ги проектира и кой ще ги изпълни, за да можем да усвоим правилно парите?
Тази обекти, които ги предложихте, съм ги сложила за следващото кандидатстване и с тях разплащането е до 2026 година. Това го казах още при обсъждането на бюджета”, каза кметът.

Справка със специалист сочи, че за проектите Общината и Министерството на финансите подписват споразумение. В него от ОбА сами си определят за какъв период проектът трябва да бъде реализиран – дали до края на 2024, 2025 или 2026 година.

ДПС също реши, че предвидените 2.9 млн. лева, които се очакват от държавния бюджет за „Ремонт на съществуваща водопроводна мрежа, сградни отклонения и рехабилитация на улична мрежа в малките населени места на община Харманли“могат да претърпят промени. Хората на Доган предлагат с тях да се по-добри ВиК структурата и пътищата в селата Шишманово и Славяново.
Според Комитова от 2019 г. се забелязвала една интересна тенденция за финансиране на определени села. Имало други, в които за десет години един пирон не е забит. Тя направила сравнение в съотношение села – град и на 1600 лева инвестиции в селата, се падали 1200 в града. „С моите корекции е обърнато повече внимание на града и се надявам селските кметове и наместници да оценят това“, завърши тя.
Според Стефка Здравкова от ГЕРБ “Бюджет 2024” е достатъчно добре балансиран и насочен към цялата община. За пръв път за селата са отделени толкова много средства, почти 9 милиона лева. „Наша обща цел е успешно за съчетаем различните финансови източници на национални, европейски и други програми за финансиране на проекти.
Това са личните ми мотиви да подкрепя бюджета с наложените промени от мнозинството общински съветници. Бюджетът не е константна величина, длъжни сме да отговорим на нуждите на общността ни“, заключи тя.
Мария Киркова обърна внимание, че “един бюджет на една община е много, много, сериозно нещо, не е само инвестиционната програма. Един лев да се пипне в нея, целият бюджет трябва да се промени. Какво предлагате Вие в момента да се включи и изключи в инвестиционната програма? Нямам представа!”, каза тя.
Йордан Малинов изрази мнение, че предложението на госпожа Комитова е включено и в програма за финансиране и с европейски средства и ставало дублиране на обекти.
Когато промяната в инвестиционната програма бе приета, кметовете от селата, които присъстваха на заседанието, си тръгнаха обидени, но ръкопляскайки.
Предложенията на двете партии бяха подкрепени от новооформилата се групировка на ГЕРБ, които не приеха предложенията на кмета Мария Киркова.
Промените бяха подкрепени от съветниците на ПП и ДБ и от „Възраждане“.
Коментарите за случилото се на сесията продължиха и от двете страни. Стефка Здравкова, част от съветниците на ГЕРБ, и Диляна Комитова обсъдиха „победата“ на кафе на „Приказките“, а управата на общината се надява областният управител да върне за прегласуване точките, защото според тях има противоречия при гласуването.

ot-video type=“youtube“ url=“https://youtu.be/CZY9-PMXIbg“]

Загриженост, популизъм или лобиране?

И двете партии, внесли промените, твърдяха, че е по-важно да отидат повече средства за тези важни за селата обекти като ВиК и пътища, вместо за площади.
Те обаче и дума не казаха за очакваните още 2.5 млн. за довършване ремонта на площад „Възраждане“ в Харманли, на който смениха мраморната настилка с боядисани бетонни блокчета. Дотук се похарчиха 1 млн., а някои плочки вече са разместени.
Не отвориха и дума за това, че най-големият проблем с ВиК идва от хранителния водопровод, който аварира през няколко месеца и оставя без вода хиляди семейства и институции.
От предложенията стана ясно, че близо 500 хиляди лева от бюджета на общината ще бъдат дадени на външни фирми – консултанти, които ще изготвят набелязаните проекти. Тези фирми по правило гравитират към ГЕРБ.
Мария Киркова призна, че нейният екип в ОбА няма капацитет за извърши това.
Затова съветникът Стоян Желев предложи в Общината да се назначат хора, които да се занимават само с тези проекти и част от тези пари да останат в общината.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 19, 2024 09:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама