Ново “изискване” стресна пътуващите до Турция

Сакарнюз
От Сакарнюз май 20, 2023 18:24

Ново “изискване” стресна пътуващите до Турция

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 19 - 25 май 2023 г., брой 19/1043, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Ново „изискване“, относно пътуването в Турция стресира доста хора.
Във Фейсбук страницата си Генералното консулство на Република България в Истанбул бе публикувало предупреждение към сънародниците ни, пътуващи до Турция с лек автомобил, че това ще може да става само ако шофьорът е собственик на автомобила. Пълномощно за преотстъпване на друг вече няма да важи.
„Ако граничните власти установят подобно нарушение, автомобилът се задържа и след няколко дневна бюрократична процедура се изпраща в офиса на турските митници по населени места и се връща на собственика, едва след заплащане на солидна глоба“, беше обяснено още в поста.
Това се оказа невярна информация и след няколко дни обикаляне из социалните мрежи, публикацията бе изтрита.
Неточната и непроверена информация бе тиражирана от началото на седмицата от бТВ и НОВА, а от там папагалски, без да се провери, бе публикувана и в още стотици медии. Разпространи се и в много фейсбук групи.
Едва в четвъртък, 18 май сутринта от бТВ решиха да разговарят с български дипломат в Турция.
Атанас Димов завеждащ консулската служба каза, че действащата нормативна база е от 2009 година, която е Решение на Министерския съвет във връзка с прилагане на закона на митниците както и митническите правила за временен внос на моторни превозни средства от 2011 година. Тоест няма промяна.
„Българските граждани могат да пътуват в Турция по начина по който се оправили досега, увери господин Димов. Това означава, че в южната ни съседка може да се влиза с чужда кола, ако има пълномощно от собственика ѝ.
Новият момент е когато български граждани влиза в Турция с моторно превозно средство и се налага да пътува транзит през тяхната страна, а МПС-то да остане у тях. В такъв случай собственика на автомобила трябва да подпише декларация за това.
От „Сакарнюз“ се свързахме със служител от Външно министерство, който вместо да ни отговори конкректно на въпроса, ядосано ни отпрати на сайта, където имало информация. Там обаче стоеше опроверганата от Атанас Димов информация, че пълномощните вече не важат.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 20, 2023 18:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама