Нови факти прецизират живота на Дякона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2023 20:18

Нови факти прецизират живота на Дякона

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 17 - 23 февруари 2023 г., брой 7/1031, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Интересни факти, които допълват и доуточняват някои моменти от живота на Апостола, изнесе проф. д-р Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски“. Той разказа за тези проучвания на среща разговор „Да поговорим за Апостола“. Тя се състоя на 15 февруари в Културния център на Харманли и в нея участваха още проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска Памет“.
Проф. Митев обясни, че след изследване на османски архиви е уточнена годината на раждане на Васил Левски. Според тях той е роден през 1840, а не през 1937 г., която се тиражира сега. Обясни, че досега използваната рождена година е била уточнена на семеен съвет след смъртта на Левски, а 1840 г. е изяснена след анализ на данъчни регистри и протоколи от разпити на Левски.
Лекторът каза още, че от архивите става ясно, че турската полиция е знаела за дейността на Левски като организатор на революционна дейност още преди обира в Арабаконак, след който се смяташе, че е започнало преследването на Дякона.
Османската империя е имала много развита агентурна дейност, чрез която 8 месеца преди обира е знаела това, което върши Левски и с кого го прави.
От други архиви става ясно, че Левски е общувал с богати и млади хора, той се е представял за богат търговец, имал е хубав кон.
Проф. Митев разказа още, че в Специалната комисия, която е издала смъртната присъда на Левски, е имало 4 българи. Останалите 5 члена са били турци, а на заседанията единият много често е отсъствал. Решението за обесването на Левски е взето с 4 на 4 гласа.
Проф. Пламен Павлов обърна внимание, че точната дата на обесването на Левски е 18, а не 19 февруари.
Д-р Милен Врабевски разказа за неговата фондация „Българска Памет“.
На срещата бяха наградени най-добрите творби на участниците в общинския конкурс за есе, стихотворение, презентация и рисунка.
Друга проява по случай 150 години от гибелта на Апостола е създаденото Ателие за деца „Да рисуваме и ваем, и Левски да опознаем“. Децата рисуваха и моделираха с глина, с подкрепата на скулптора Тамер и Таня.
На 17 февруари от 14:00 часа в Спортен комплекс „Хеброс“ ще се проведе общинско лекоатлетическо състезание „Лъвски скок“.
На 18 февруари от 11:00 часа паметта на Апостола ще бъде почетена с поклонение пред паметника на бележития българин на площад „Възраждане“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2023 20:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама