Нова игра привлече интереса на младите димитровградчани

Сакарнюз
От Сакарнюз август 7, 2023 12:56

Нова игра привлече интереса на младите димитровградчани

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 30/1054, година XX, 04 -10 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Иванка Данева

За втора поредна година Общинското предприятие „Детски и младежки център “ организира играта „Опознай Димитровград, за да го обикнеш „. Този своеобразен круиз из забележителностите на града е по инициатива на Общинския ученически парламент, като целта е участниците – деца и младежи от 6 до 18 години, вместо да стоят през ваканцията пред компютрите и таблетите, да опознаят отделни елементи от монументално-декоративната украса на своя град.
Играта започна в началото на юли и ще продължи до 31 август, непосредствено преди празника на Димитровград – 2 септември. Тогава, чрез жребий, кметът на общината Иво Димов ще изтегли победителите.
През миналата година, когато за първи път бе организирана, в играта се включиха над 270 деца и младежи, имаше и такива, които не живеят постоянно в Димитровград. Тогава трябваше да бъдат събрани печати от различни културни институции, а обявените в началото като награда 5 велосипеди накрая станаха 13, защото се включиха спонсори.
Тази година участниците трябва да открият и посетят 10 забележителности в Димитровград, да ги разгледат и да се снимат пред тях, като залепят снимката в специална книжка, която може да бъде получена безплатно директно от ОП „Детски и младежки център „. В нея са включени такива обекти като паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Никола Вапцаров, Джордано Бруно, скулптурни композиции и барелефи. Попълнените албуми трябва отново да се занесат в Центъра, а по време на празника на града ще бъдат изтеглени победителите.
„Тази година наградите, които осигурихме по програмата „Димитровград на младите“, са дронове, за да може да се види градът от високо – казва директорът на Центъра Евгени Пенев. – Това е една програма, чрез която общинското ръководство намира начин да създаде условия и възможности за развитие на деца, ученици и младежи с изявени способности и интереси в различни области. Тази година бяхме предвидили 7 дронове, но благодарение на спонсори те вече са 14. А първите 40-50 попълнени албуми пристигнаха вече и броят им непрекъснато се увеличава.“
Тук е мястото да кажем, че в играта могат да се включат деца и младежи и от други населени места. През миналата година, например, имаше участници от Хасково, Симеоновград и няколко деца от чужбина, дошли на гости в града ни.
От години Община Димитровград е член на мрежата на УНИЦЕФ „Община – приятел на детето“ и намира начин с осъществяването на различни идеи и кампании да повиши инициативността и отговорността на младите хора.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 7, 2023 12:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама