Николай Йовчев: “Земята е най-ценното богатство, но понякога може и да е бреме”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 28, 2010 09:04

Николай Йовчев: “Земята е най-ценното богатство, но понякога може и да е бреме”

Николай Йовчев, ръководи няколко офиса на Българска агенция за недвижими имоти. Той е управител на офис на Инвест банк в Харманли, генерален агент на Общинска застрахователна компания и на “Уника”.

Господин Йовчев, Каква е ситуацията при сделките със земеделска земя?

В момента заради кризата сделките със земя почти са замрели. От Българска агенция за недвижими имоти обаче не сме спрели да купуваме главно по поречието на река Марица от Симеоновград до Свиленград. На пазара на земя има няколко фонда, а но нашия район сме само ние. Преди купувахме на цена приблизително до 250 лв, сега даваме до 200 – 210 лв..

В дългосрочен план инвестицията в земеделски земи е добро решение, тъй като те най-малко пострадаха от кризата като цяло. Никога на се достигали високи цени и са се продавали винаги на нормални.

Земята само като имот не генерира веднага печалба, защото много хора накупиха имоти, а сега се чудат какво да ги правят.

Много хора вложиха пари в недвижими имоти, апартаменти, парцели по морето по балкана, по големите градове. Те разчитаха на банките да им финансират проекти върху тях. Финансовите институции се отдръпнаха и тези хора увиснаха с проектите си.

Ето това е ефекта от кризата. Освен това тя се усеща в целия строителният сектор, в хранителната промишленост, в автосервизите, автокъщите, където е много силно изразена.

В сделките със земя навлязоха много фондове, тяхната цел бе да купят евтино земята и да я продадат с големи печалби. Някои хора са правили от 20 до 50 лева печалба от декар. Капиталите на тези дружества са акционери и са набирани на борсата. По същия начин кризата удари и тях.

В крайна сметка земята не си ли остава най-сигурната инвестиция?

Земята е като златото, тя е крайна, не може да се възпроизвежда и когато се изкупи просто няма да има друга. Поради тази причина казвам на хората, че тя е повече от жилище, повече от къща и ако нямат друг изход да не я продават или да чакат по –добри времена.

Друго, което съветвам нашите клиенти, е че ако са много наследници по-добре е да се отърват от нея. С всеки изминал ден, бюрокрацията се увеличава, разходите по нейното прехвърляне също. За да си я узаконят ще трябват много пари и много нерви. Имали сме случай за 10 дка земя се явиха 36 наследника. Ако я бяха продали преди 10 години щяха да са няколко пъти по-малко.

Няма смисъл да я държиш, ако нея работиш. Когато започнах да купувам земя край Овчарово, тогава давахме 160 лв. на декар. След 4 години станаха 200. Ако тези пари бяха на лихва в банката, щяха да им донесат повече доходи.

Пикът на кризата ще бъде през лятото

При нас процесите се забавиха и тя дойде по-късно. В България тя се усети сравнително слабо като цяло, но не в такава степен, както бе на запад. Удари много фирми, които се наложи да преструктурират бизнеса си и направиха съкращения. Техни бивши работници, които имаха сериозни доходи и бяха спокойни взеха големи кредити с обезпечение. Дойде време, когато те не можеха вече да ги обслужват, защото доходът им намаля. Тогава те се принуждават да го оставят на банките.

Колкото повече такива хора има, толкова повече имущество банките взимат. Но по закон повече от 2 години те не могат да го притежават и трябва да го продадат. на някаква стойност. Нещата по тази начин почват да излизат от контрол, защото се очакват още доста съкращения.

Освен това много банки отпускаха кредити само с лична карта без обезпечение. В момента, заради кризата много от хората не могат да си ги погасяват и те трябва да се провизират от банката. Това всичко води до още по-голямо задълбочаване.

Банките имат много пари, имат огромни печалби , но вече подхождат много по-зряло и предпазливо спрямо клиентите си. Всички знаем, че в основата на икономическия растеж стоят парите, когато ги има хората могат да се развиват, да правят и печелят проекти. Българските банки имат най-добрите печалби в ЕС и се държат много добре.

Те разполагат с пари и имат най-големи печалби в ЕС, независимо от това, че България все още не е стигнала дъното.

Според мен, пикът при нас ще бъде до средата на лятото. В щатите и в Европа вече излизат от нея, а при нас същите процеси се развиват по-късно. Там предишния ръст на развитие ще се върне след две три години.

Тъй като ситуацията в света е такава, че процесите които стават рефлектират и в България, в разговори с моите приятели и колеги Стоян Александров и Емил Хърсев, разбрах какво очаква България. За всичко това, което се случва аз съм предупредил моите приятели още преди година и половина. Всеки който се е вслушал в думите ми кризата не му се отразява в такава степен. Говорил съм на собствениците на автокъщи и ги предупредих, то те не ме послушаха. Затова, който има някакви въпроси към мен може да го намери в Инвест банк за консултации и съвет, вратата ми е винаги отворена и с каквото мога ще помагам.

В момента се води сериозна борба между застрахователи за набиране на клиенти за “Гражданска отговорност” (ГО). Агенти на различни компании твърдят, че техните тарифи са най-изгодните.

Не искам да коментирам другите какво предлагат, но само ще ви кажа че цената на ГО при нас започва от 106 и достига до 126 лв. на коли с кубатура над 2500 кубика, с всички такси. Всеки който е направил такава застраховка при нас получава 20 % бонус при “Автокаско”. Ние сме генерални агенти на Общинска застрахователна компания и на “Уника”.

Икономическата криза като че ли не е засегнала сериозно този сектор. За сметка на това тя удари други клонове на икономиката. Например сделките със земя.

Накрая поздравявам всички с най-светлия християнски празник Рождество Христово. Пожелавам им много радост, щастие, крепко здраве и много сбъднати мечти и в тези трудни времена на криза, тя да ги подмине.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 28, 2010 09:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама