Не мина без пожар по границата и тази година

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 11, 2023 07:54

Не мина без пожар по границата и тази година

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", бр. 33/1057, 8 - 14 септември 2023 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Три денонощия и половина гасиха и тази година огнеборци, горски служители, местни жители, доброволни формирования и други помагачи голям пожар в района между селата Филипово и Присадец – община Тополовград, и Варник и Маточина – община Свиленград. За този район ще е истинско чудо, ако се случи година да мине без гасене на пожар с голям обхват.
Сигналът за възникването му е подаден в събота – 2 септември около 11:00 часа. Огънят пламнал в местността Тавата, в землището на с. Присадец, съвсем близо до граничните ограждения. Отначало тръгва на север – посока Радовец и Филипово, после вятърът го обръща по посока юг – селата Варник и Маточина.
По предварителни данни са засегнати около 25 000 дка площ, предимно сухи треви и храсти, но са обхванати и горски площи и частни имоти и земи – предимно лозови насаждения в свиленградските села. Няма пострадали хора и домове.
В гасенето на пожара, което приключи на 5 септември сутринта, участваха около 20 противопожарни автомобила от Районните служби в Тополовград, Свиленград, Любимец, Харманли, Хасково, Димитровград, Ямбол, четири специализирани автомобила на горските стопанства от района.
Пряко в гасенето се включиха пожарникари, горски служители, доброволни формирования от общините Тополовград и Свиленград, много местни хора и фермери, които помогнаха пожарът да бъде овладян и изгасен. В този район хората са винаги нащрек в пожароопасните сезони през годината, защото никога не се знае как, кога и откъде ще дойде бедата.
Какви са причините за възникването на тазгодишното огнено бедствие тепърва ще изяснява следствието. Едно е ясно, че това няма как да е станало без човешка небрежност, а може би и умисъл, тъй като между тези, които гасяха огъня, се коментираше за това, че причинителите са може би мигранти.
Този район в последно време се превърна в място със засилен мигрантски поток и такава версия не може да бъде пренебрегната.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 11, 2023 07:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама