Непридружените деца-бежанци от Харманли вече ще се настаняват в „Сигурна зона“

Сакарнюз
От Сакарнюз март 29, 2024 11:38

Непридружените деца-бежанци от Харманли вече ще се настаняват в „Сигурна зона“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 13/1085, година XXl, 29 - 04 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Нова „Сигурна зона“ за непридружени деца-бежанци е изградена в Регистрационно -приемателния център в Харманли. На откриването ѝ присъстваха: председателят на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева, представителят на UNICEF Bulgaria Кристина Де Бройн и посланикът на Швейцария Н.Пр. Рейминд Фурер.
Събитието се превърна в повод за открит диалог за възможностите и предизвикателствата пред хората, търсещи международна закрила и организациите, чиято мисия е да защитават правата им и да изграждат по-добро бъдеще за тях.
Н.Пр. Рейминд Фурер и г-жа Де Бройн се запознаха отблизо с дейностите на Центъра в Харманли и се срещнаха с представители на Bulgarian Helsinki Committee, Бежанско-мигрантска служба на Български червен кръст, Фондация „Мисия Криле“, Caritas Bulgaria и „Лекари без граници“. Тези организации ежедневно се грижат за нуждите на бежанците и подпомагат тяхната успешна адаптация и интеграция в страната ни.
Тревожна тенденция е в последните години да се увеличават миграционните потоци с все повече сами деца-бежанци. За цялата 2023 г. молбите за международна закрила от непридружени малолетни и непълнолетни са 3843, а от началото на 2024 г. техният брой е 230. Към днешна дата в РПЦ-Харманли са настанени над 160 деца, 65 от които са непридружени.
Откриването на „Сигурна зона“ за непридружените деца бежанци в Центъра в гр. Харманли е важна стъпка в осигуряването на специализирана грижа и закрила на такива деца.
Зоната бе изградена от UNICEF Bulgaria, ДАБ при Министерски съвет и IOM Bulgaria /Международна организация по миграция/ в рамките на парт-ньорството между УНИЦЕФ и Конфедерация Швейцария, представлявана от Държавния секретариат по миграция.
По време на срещата всички участници бяха единодушни в позицията си, че „Сигурните зони“ са добро, но временно решение и усилията на всички, които са ангажирани с подкрепа на търсещите международна закрила и следва да са насочени за това непридружените деца-бежанци да бъдат настанявани в среда, която е близка до семейната.

Сакарнюз
От Сакарнюз март 29, 2024 11:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама