Нелегалните мигранти срещу България (обзор)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 9, 2022 07:41

Нелегалните мигранти срещу България (обзор)

Акценти

  • Въпреки обещанията на големци, държавата не е показала, че може да управлява бежанския поток

Свързани публикации

    9 ноември 2022 г. 

Ръководството на МВР било подвеждано за ситуацията по границата.

„Съоръжението по границата е технически добро, но трябва да бъде допълвано. Много от камерите не работят. На доста места датчиците и сензорите не работят“, каза днес пред Би Ти Ви бивш зам.-директор на Гранична полиция, отговарящ за миграцията – старши комисар Тодор Зимбилев. Според него назначения през август директор на Гранична полиция Росица Димитрова подвежда ръководството на МВР за реалната ситуация.

„Те не познават нещата на място. Не са толкова елементарни и има проблеми, които са належащи“, добави Зимбилев. Като проблем той посочи това, че границата се обхожда от хора, които не я познават. Проблеми има също с техниката и оборудването, като дори системата за комуникация ТЕТРА не покрива цялата граница, а радиостанциите били остарели.

 ◊ 8 ноември 2022

Задържаните за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани. Това заяви за bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

По-рано зам.-главният прокурор и ръководител на националното следствие Борислав Сарафов заяви, че турските власти са задържали двама души – един извършител и един помагач, но че те не са турски граждани и все още се изяснявало какви са.

Заместник-министърът на външните работи Константин Коджабашев проведе среща с посланика на Турция в България Айлин Секизкьок. Той е поставил пред турския дипломат въпроса за очаквано пълно съдействие от страна на Турция за изясняване на обстоятелствата около инцидента. Призовал е турските власти да изпълняват задълженията си при опазване сигурността на границата между двете държави и да положат допълнителни усилия за повишаване на сигурността

7 ноември 2022

Граничен полицай бе убит на „зелената“ ни граница с Турция в района на село Голям Дервент, елховско. Това стана в понеделник, 7 ноември, около 20:30 часа. Полицията съобщи, че е бил прострелян от група мигранти, след като се натъкнал на тях, докато опитват да преминат преградното съоръжение на турската граница. Загиналият е бил улучен в главата и е починал на място. Мигрантите успели да се придвижат към вътрешността на Турция и в момента се издирват. Това се разбра от съвместен брифинг на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и главния секретар на МВР Петър Тодоров.

 ◊ 3 ноември 2022 г.

Шофьорът на автобуса, убил полицаите в Бургас, бил арестуван и пуснат ден по-рано.

Сириецът Омар Андан, обвиняем за катастрофата с автобус в Бургас, при която загинаха полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев, е бил задържан ден преди инцидента, но освободен без никакви последствия. Той е бил задържан по подозрение, че прекарва нелегално мигранти през границата, след като е бил хванат близо до автобус. След снемане на обяснения обаче е бил освободен и по случая не са съставяни документи. Часове по-късно той шофира рейса, блъснал патрулката на Градев и Илиев на кръгово в града.

МВР: 16 служители имат нарушения в случая с прегазените в Бургас полицаи
На загиналите двама сужители е казано в последния момент за автобуса с мигранти, твърди вътрешният министър.“В доклада се съдържат имената на директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”, началник на ГПУ – Бургас, началник на ГПУ – Малко Търново, зам.-началник на ГПУ – Малко Търново. Най-общо, тези лица, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени, задържани предишния ден. Били са освободени и след като са освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички”, каза още Демерджиев.

 ◊ 18 октомври 2022

Рекордна група от 75 мигранти, превозвана от любимчанин, регистрираха полицаите. Тя беше открита в хладилен камион „Мерцедес“ на магистрала „Тракия“ понеделник,17 октомври сутринта.
Отваряйки товарното помещение на камиона, полицаите от „Пътна полиция“, открили огромна група мъже, натъпкани един до друг, оцелели са в хладилната камера часове наред без свеж въздух,
Задържаните заявили, че са от Афганистан и отиват в Западна Европа.

 ◊ 24 септември 2022

При всички положения в каналите за мигранти участват и служители на ДАНС, на другите специални служби и на чужди специални служби. Това коментира в ефира на Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. „Не е необходимо да сатанизираме само МВР. Чувал съм, че казват за една командировчица – количка, две командировчици – апартаментче. Това е въпрос на пазарлък. Системен проблем е“, добави той.

„Не е необходимо да сатанизираме само МВР. Чувал съм, че казват за една командировчица – количка, две командировчици – апартаментче. Това е въпрос на пазарлък. Системен проблем е“, добави той.

20 септември 2022

След смъртта на двамата полицаи в Бургас е арестуван организаторът на канала за мигранти.

Сириец, живеещ в Пловдив, е заподозрян като ръководител на канала, по който са минали чужденците, при чийто превоз загинаха двама полицаи в Бургас. По първоначални данни става дума за млад мъж, който има разрешение за пребиваване у нас и работи в голяма фирма в града.

 ◊ 17 септември 2022

Обвиняемият за смъртта на двамата полицаи в Бургас сириец Омар Андан е пълнолетен. Това сочат данни от Сирия и Турция, получени от прокуратурата, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Това е ключов за разследването факт, тъй като по закон наказанията на непълнолетни се намаляват.

   ◊ 16 септември 2022

Български граждани с каналджийство вече не се занимават, което е в резултат на засиления контрол от МВР, каза днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той допълни, че за шофьори масово се наемат чужденци, като България ще сезира Европол за проблема.

Според министъра проверките до момента показват, че по границата са оставяни мъртви зони, където не е имало контрол, като се проучва дали това е правено нарочно. В момента освен допълнителен брой хора, както от МВР, така и от армията, за контрола по границата за ангажирани дронове и хеликоптер.

 ◊ 9 септември 2022

По-малко от 5% от нелегалните мигранти успяват да преминат границата с Турция. Това заяви пред бТВ шефката на „Гранична полиция“ Росица Димитрова. Според нея в масовия случай чужденците биват спирани и опитите им – осуетявани.
Между 500 и 900 са опитите за нелегално преминаване на границата. Имаме информация, че каналджиите знаят, че границата е наситена със служители на МВР и дейността им намалява“, заяви Димитрова.

Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев даде да се разбере, че ще има наказания за полицаи. Думите му бяха потвърдени и от Димитрова.

   ◊ 6 септември 2022

Поне десетима гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти. Това съобщи в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Те са били в различни териториални подразделения на „Гранична полиция“ на границата с Турция. „Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик“, коментира Демерджиев.

„“Вътрешна сигурност“ работи по изясняването на този въпрос, взаимодействайки с прокуратурата. Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни“, добави той.

Още по темата „Тайнственият път на мигрантите“

Снимка: Google Earth

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 9, 2022 07:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама