Незаконни секачи правят стадиони насред гората

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2013 08:21

Незаконни секачи правят стадиони насред гората

Поляни, с размери на стадиони, са се образували във вътрешността на някои гори. Те продължават да са обект на масови посегателства, а най-силно това се проявява през зимата, когато има нужда от отопление. Последният случай, при който бе констатирано поредното беззаконие, е от края на миналата седмица. Тогава ловджии сигнализираха, че в гора, която се намира между Симеоновград и Харманли, на около 100 метра навътре в нея има образувани големи поляни, които някои наричат стадиони. Дърветата в тях при повечето случи са сечени с брадва на 60 – 70 см от корена. Гледката е ужасяваща.
Според авджиите, които всяка седмица кръстосват горите, най-малко 50 декара гора е унищожена от безразборната сеч на ромите за последния месец. Твърдят, че хората, които правят това се знаят, но никакви законни мерки не могат да ги спрат.
През миналата година в Симеоновград бяха направени над 30 акта на бракониери, главно роми. Бяха конфискувани каруци, брадви и други пособия, но това не спира набезите.
През септември, горските стражари за втори път заловиха микробус (не на нарушител от малцинствата) край село Тянево, пълен с крадени дърва, след като два месеца преди това от съда са разпоредили да му се върне.
Проверките на всички контролни органи не спират, но явно не са в състояние да се справят с нарушенията. Служителите, които глобяват, казват, че непрекъснато правят актове, но след това нарушителят го къса и продължава да краде отново. Фрапиращото в много случаи е, че повечето от дървата не са за отопление на тези, които ги секат, а за продан. Секачът работи по поръчка на клиент, който често не е ром. Докарва му каруцата в тъмното, вкарва я в къщата и там я разтоварва.
Има роми, които ходят и събират по-дебелите клони след сечта от горските и така не нанасят щети.
До преди една година, в Симеоновград, незаконната сеч в горите се извършваше едва ли не безнаказано. Тогава цяла гора край квартал „Йорданово“ изчезна. Бракониерите бяха си направили път до кариерата, от където ги извозваха.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2013 08:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама