Неделя 15 след неделя подир въздвижение – на Закхея

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 19, 2024 10:06 Updated

Неделя 15 след неделя подир въздвижение – на Закхея

Акценти

  • Гледайте да не презрете ни едного от тия малките, защото, казвам ви, техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен”- казва Господ Иисус Христос.

Братя и сестри!

Презиран от обществото, осъждан от фарисеите, Закхей бил оправдан от Господен съд. В светлината на Божествената истина се прояснила лъжата на човешкия съд. Нека никой от нас не се съблазнява да съди своя ближен, за да не попадне под Божий съд. “Гледайте да не презрете ни едного от тия малките, защото, казвам ви, техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен”- казва Господ Иисус Христос.

Смелият Закхей не се побоял да се унижи пред очите на враждебната тълпа и Господ го въздигнал. На нас, маловерците, сатаната често ни внушава лъжлив срам: стесняваме се да изповядваме своята вяра на публични места, тайно влизаме в храма, изпитваме неудобство да се изповядваме. Ние се срамуваме от това, което съставлява наяето спасение. Поради това и Христос може да ни посрами на Страшния съд.

Можем ли ние, слаби и и сами грешни, да съдим другите? Душата на човека е тайна, която знае само Бог. Не по външната добродетелност или нечестие се определя истинската ценност на човешката душа, а по вътрешните й сърдечни движения. Ние сме призвани да се отнасяме към всички с християнска любов и на всеки, който иска да слуша, да благовестим Божествената Истина. Преподобен Серафим Саровски учи: “ Сей пшеницата на словото Божие, сей я и на камък, и на пясък, и на пътя, сей я и на тучна земя: все някъде ще поникне семе за слава Божия”.

Стремейки се да види Спасителя с телесните си очи, Закхей се качил на смоковницата. Ние сме призвани да съзерцаваме Бога с духовни очи, но духовният ръст на човека е толкова нисък, че не бива и да си помисляме, че можем самостоятелно, поединично да се издигнем до съзерцаване на Всевишния. Който мисли, че може сам да се спаси, е попаднал в бесовска прелест. Господ Иисус Христос основа  Своята Църква, за да търсим спасение в нея не всеки поотделно, а като се вграждаме всеки според силите си в “тялото Христово, докато всички достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий”.

Нека и ние, подобно на мъжествения и смирен Закхей,  да отправим взор към Бога, Който единствен е Праведен Съдия, защото гледа не на лице, а на сърце, да принесем плод, достоен за покаяние, ако искаме да чуем Христовите слова “днес стана спасение на този дом”.

Амин!

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 19, 2024 10:06 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама