Неваксинирани пълнят болниците с COVID-19

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 10, 2021 09:01

Неваксинирани пълнят болниците с COVID-19

Акценти

  • Регионален вестник, # 36/968 година XVIII, 8 - 14 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Неваксинирани хора в тежко състояние след заразяване с COVID-19 продължават да пълнят болниците. Само за едно денонощие в отделенията в страната са постъпили 657 души, като 90,4% от тях са без поставени ваксини. С това общия брой на лекуваните в лечебни заведения в цялата страна до четвъртък, 7 октомври вече е 5 312.
За седмица в болници са били хоспитализирани заради усложнения общо 3 682 души, като 90,7 % от тях са без ваксини.
Това показват данните на единния национален портал за разпространението на коронавирусната инфекция.
„Намираме се в четвърта вълна в пълния й разгар, след едно известно задържане, за което се надявахме, че е плато, сега виждаме, че макар и слабо, ръстът продължава.“ Това заяви пред БНТ главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него отчетеният ръст на седмична база в случаите още не е прекалено голям – 10-15%, но е притеснителен, а очакванията за задържане не са се оправдали.
За момента болниците обаче успяват да работят относително нормално, изтъкна Кунчев.
Въпреки тази картина броят на ежедневно поставяните ваксини остава нисък. За едно денонощие ваксинираните лица са 7193 души. С това броят на българите със завършен ваксинационен цикъл е 1 350 132. Бустерна доза ваксина са си поставили 3259 души.

В област Хасково

Диагностицираните случаи с коронавирусна инфекция в областта от началото на пандемията към 7 октомври са 12 472. Излекувани са 9 990 лица, а починалите са 815 души, според справка на Областна администрация.
На 1 октомври сред положителните случаи е дете от ІХ а. клас на СУ “Неофит Рилски” в Харманли. Карантинирани са 25 деца от класа и контактните учители. Извършена е дезинфекция в училището.
На 5 октомври е отчетен случай на заразен от помощен персонал в ДГ „Детски свят” – Харманли, сборна група „Мечо пух“. Под карантина са 6 деца и двама учители. Другият случай е на учителка от СУ „Петър Берон“- Тополовград. Жената е положителна от 4 октомври. Под карантина са 60 ученици от 4 класа – 5 а, 5 б, 7 а и 7 б.
На 3 октомври информацията гласи, че с коронавирусна инфекция е учителка от Център за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“ в Харманли, която е положителна от 30 септември. Под карантина са 6 ученици.
На 7 октомври е отчетено, че учителка от „Захари Стоянов“ в Харманли е с положителна проба за коронавирус. Под карантина са 28 ученици от 8 а, 9 а, 11 а клас. Положителен е и шофьор в Центъра за специална образователна подкрепа “П. Р. Славейков” в Харманли. Под карантина са 10 деца и един учител.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 10, 2021 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама