„На Хармана“ започна с Владислава и завърши с Николай Славеев /обновено/

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 12, 2022 10:36

„На Хармана“ започна с Владислава и завърши с Николай Славеев /обновено/

Певицата Владислава откри четвъртото издание на фестивала „На Хармана“ в Харманли.
То стартира на 9 септември вечерта с неин концерт в парка „Димана Данева“. От сцената тя изпълни свои песни и такива на дядо ѝ, обичаният народен певец Груйчо Дочев.
На другия ден на близо 50 щанда производители от региона и от други населени места представиха свои ястия и други продукти. На място през целия ден посетителите опитваха гозби и традиционни ястия от региона, дегустираха вино и си купуваха с продукти на местни производители.
На изградената сцена се изявиха местни самодейци и гост – изпълнители.
Артисти от Българска школа за старинни войнски изкуства „Величие“, на два пъти пресъздадоха по атрактивен начин исторически възстановки на традиции на Одриското царство, държавите на Гетите и Даките, както и тези на Древен Рим в периода V век пр.Хр. – II век сл.Хр.
Те пресъздадоха животът на предците ни предци в мир и бран, техните облекла, накити, традиционен поминък и занаяти, храна, музика и танци, въоръжение и снаряжение, бойни умения, вярвания и ритуали.
Вечерта на сцената излезе специалният гост на фестивала – певецът Николай Славеев.
По време на неговите изпълнения се изви два ката хоро, а силната музика продължи да се натрапва на почиващите от фестивала два часа след като той слезе от сцената.
Награди получиха за уникалната си бърканица представители на село Иваново, мандрата на село Овчарово, която прави дебюта си на подобно изложение, “Аркус“ – за млечните си продукти.
Приз бе отделен за село Черепово за предлаганите уникални катми, друг имаше за Елена Стефанова и за „Интеракт“.
При тестени изделия най-добре бяха оценени тези от село Орешец, а при готвените ястия – за шкембе чорбата на хората от село Бисер. А Владислав Стефанов за печеното си агне бе определен като най-добър.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 12, 2022 10:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама