Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

На некадърността идват на помощ лъжите и инсинуациите

8 минути
Пари в държавата има, но от Харманли никой не ги търси
Поредната ВиК авария (колаж)

Поредната ВиК авария (колаж)

По време на дебатите, свързани с безводието в община Харманли, кметът Мария Киркова декларира, че през цялото време, през което е кмет, се е занимавала с проблема с безводието, но той не можел да се реши лесно, защото нямало пари.
Това е поредната неистина изречена от устата на госпожа Киркова. За сведение, само в община Минерални бани за миналата година са усвоени 8 милиона лв. за водопроводи към селата.
В Маджарово в момента правят водопровод за милион и нещо, който ще свързва село Горно поле с града и ще е само на 80 см от съществуващ и действащ водопровод.
В Свиленград има обществена поръчка за 2 млн. за нови водопроводи.
Пари има, но от Община Харманли няма кой да ги търси, защото имат други приоритети.
На сесията на ОбС в сряда, 25 септември, присъстваха някои от селските кметове, които изпитват на гърба си негодуванието на живеещите по селата. Те и досега нямат куража да поставят проблема ребром пред кмета и партията, която ги постави на това място.
Последните водопроводи, който бяха направени в общината, са по времето на Михаил Лисков – един до с. Коларово и друг до с. Върбово.
Другата неистина, изречена от кмета на ГЕРБ, е, че само ВиК Асоциацията прави инвестиции. Реалността е, че в момента за нея (ВиК Асоциацията) са приоритет населени мести с над 10 000 жители, а за малките ще се грижат общините. Чрез тях може да се вземат пари от държавата за подмяна на тръбопроводи. Така направиха в Тополовград, където в село Орешник се изгражда водопровод за 16 млн. лева.
Предлагаме безплатно помощ на комисията, която ще търси в сухия Сакар къде са проблемите с водоснабдяването там. 

Преди години Бистра Безхлебная от с. Черепово изпрати запитване до МРРБ, на което от институцията ѝ отговориха, че са нужни около 5 млн. лв. да се реши проблемът с водата в няколко села в Сакар. В отговора също така описано точно какви тръби, колко метра и как да бъдат монтирани – ясно, точно и с цифри.
Никой от управляващите тогава не си мръдна пръста да потърси тези средства. Нещо повече, същите тези партийни функционери от ГЕРБ бяха избрани отново. Сега, когато усетиха, че проблемът с безводието им па̀ри под краката, решиха да правят комисия, която малко да успокои хората преди изборите.
И след тях те няма да направят нищо, защото практиката досега показа, че те не могат да решат нито един сериозен проблем на хората. Приоритет са им строителство на площади и паркове, където могат да се усвоят много повече пари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights