На митницата се очаква да „изперат“ валута за 100 млн.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2023 12:18

На митницата се очаква да „изперат“ валута за 100 млн.

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 – 8 юни 2023 г., брой 21/1045, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

За очакван рекорд при задържането на недекларирана валута на „Капитан Андреево“ съобщи директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски пред БНР. Ако се продължи с тези темпове, до края на 2023-та на тази митница ще бъдат задържани около 100 млн. лева, а това е колкото бюджета на голям областен град.
В свое изказване по националното радио господин Геренски каза, че за петте години от 2016-та до 2020-та разкритата недекларирана валута е за около 21 милиона. Това са британски и шотландски паунди, евро, скандинавска валута. Тази сума е достигната само за 2021 година, а за 2022-ра тя е удвоена – около 43 милиона. „За настоящата 2023-та за четирите месеца почти сме достигнали резултата от 2022 г. Ако се запази тази тенденция, очакваме да се достигне една доста по-сериозна сума”, отбеляза шефът на митниците и допълни, че трафикът на парични средства е само върха на айсберга. „Той представлява една стройна, изключително обширна, категорично международна мрежа за осъществяване на криминални действия за изпиране на пари, които се инвестират в други криминални дейности, трафик на наркотици, всякакъв вид забранени стоки и оръжия, технологии с възможна двойна употреба, които са заплаха за националната сигурност за всяка една страна в света“, е заключението на Павел Геренски.

Признанието му е озадачаващо, защото със своите действия тази българската институция не само че не ограничава престъпна дейност в тази насока, а съдейства за „изпиране” на пари без установен произход.

Преди няколко месеца на брифинг на ГП „Капитан Андреево“, на който съобщи за задържано рекордно количество валута, началникът на митническия пункт Георги Господинов бе попитан дали правят проверка за произхода на парите, които откриват. Отговорът му бе, че имат право да задържат валутата до 90 дни и през това време могат да проверяват за източника ѝ. Това обаче може да стане само в рамките на ЕС, а в Турция, която не е член, проверките стават по много труден начин, почти са невъзможни.
Практиката досега показва, че в рамките на няколко дни прекарващият парите е осъден по бързата процедура. Той получава „лишаване от свобода“ за 1 година условно с 3 години изпитателен срок. След това парите (вече законни), му се връщат със съответен документ, който показва пред турските власти и преминава необезпокоявано границата.

На въпрос какви мерки взима срещу тази практика, от Министерството на финансите отговориха, че „ Агенция „Митници“ няма правомощия за разследване на случаи за изпиране на пари, но продължава да предприема мерки за подобряване ефективността по отношение на контрола при движението на паричните средства през външна граница“.

На същите въпроси от ДАНС отговориха, че това е служебна обществена информация, достъпът до нея е ограничен и ние сме в списъка на субектите, които могат да я получат.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2023 12:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама