На „златния гьол“ работели със стари касови апарати

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 5, 2021 17:10

На „златния гьол“ работели със стари касови апарати

Акценти

  • Щетите за държавата възлизат на десетки милиони лева.

Свързани публикации

Повече от 32 000 000 лева касова наличност е открила НАП във офисите на фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция.
Това стана след като данъчни направиха в края на миналата седмица координирана акция по граничните пунктове с Турция. В събота, 5 юни изпълнителният директор на Националната агенцията по приходите Румен Спецов даде пресконференция на „Капитан Андреево“. Обяви, че от фирмата „ПиЕфСи“ са използвали и касови апарати, които не са свързани с НАП и по този начин са ощетявали държавата.
Съобщи, че НАП ще извършва регулярни акции, тъй като от данъчната администрация изместват фокуса от дребните търговци и фризьорски салони към големите фирми, чиито обороти са милиони.
По-късно стана ясно, че новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните

(БАБХ) ще преразгледа договора с частната фирма, която извършва дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства вместо това да прави самата агенция. Това съобщи по БНР министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. 


Дейността по обеззара- зяването на превозните средства на границата с Турция вече седма година е отдадена на „ПиЕфСи“, за което фирмата получава голямата комисиона – 20% от събираната такса от 5 лв. Схемата дори стана популярна като „Златната локва“ или „Златния гьол“ на границата с Турция.
Служебният министър на земеделието Христо Бозуков обяви, че БАХБ е сключила още доста такива „съмнителни договори“. 
В свое разследване журналистката Генка Шикерова и Антикорупционния фонд“ разкриха, че само за пет години

фирмата „ПиЕфСи“ е успяла да спечели 27 милиона лева от „гьола“.

Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.
Миналата година в отговор на депутатско питане тогавашният земеделски министър Десислава Танева обясни в парламента, че приходите на БАБХ от събраните такси в лева и валута от дезинфекция на моторни превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове за 2017 г. и 2018 г. са били общо 19 955 423,23 лева. Тази дезинфекция се извършва само на граничните пунктове с Турция и от години локвите с дезинфекционна течност, през които преминават колите, се наричат „златни гьолове“, тъй като изкарвали на собствениците си добри печалби.

Фирмата, която извършва дезинфекцията, е „ПиЕфСи“ и е на Борислав Карев. Тя е сключила договора с БАБХ през март 2013 г. първоначално само за 5 години, но вероятно впоследствие срокът е удължаван, макар че за това на сайта на БАБХ няма никаква информация. Журналистическо разследване преди около година и половина показа, че фирмата навремето е била регистрирана два дни след датата, за която БАБХ официално твърди, че е сключила договор с нея.

В свое разследване журналистката Генка Шикерова и „Антикорупционния фонд“ разкриха, че само за пет години фирмата „ПиЕфСи“ е успяла да спечели 27 милиона лева от „гьола“. Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.

Разследване на Генка Шикерова и „Антикорупционния фонд“ 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 5, 2021 17:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама