На едни разрешиха, на други – не, да изграждат фотоволтаици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 28, 2022 09:47

На едни разрешиха, на други – не, да изграждат фотоволтаици

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 февруари - 3 март 2022 г., брой 8/986 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Плаващо мнозинство в ОбС – Харманли разреши на едни, а на други – не, да подготвят планове за изграждане на фотоволтаици. На частна фирма, сдобила с държавна земя, съветниците отказаха, а на друга, която ще ползва общинска земя за 35 години без търг и конкурс, край село Поляново, разрешиха.
Дебати имаше само по докладните, за които се искаше разрешение за ФтЕЦ край село Славяново. Искането бе за разрешение за изработване проект за ПУП от фирма „Ем Пи Ви Ви“ ООД, която иска да изгражда фотоволтаичен парк.
Пръв взе думата Николай Георгиев от „Възраждане“, който попита: „Това на общинска земя ли е, проведено ли обществено обсъждане с жителите на село Славяново, за изграждане на тази централа?“
Съветникът от БСП и бивш кмет Михаил Лисков припомни: „По мое време имаше голямо желание да бъдат построени такива, но становището на хората от Славяново бе против, защото това е единственият път за извеждане на животни. От там се отива и за вододайната зона. Трябва да ограничим апетитите на фирмата от Стамболово да унищожава пасищата и поминъка на Славяново с фотоволтаици. При 80% застрояване на площта от там не може да мине овца, а камо ли бивол. Моля да го имат предвид това съветниците!“.
Той прикани господин Кирилов, който е направил искането, да си намери земя в Стамболово, където е регистрирана фирмата.
Галина Славова от „Воля“ каза, че хората в село Славяново са учудени, че там ще строят фотоволтаици и не знаели за това.
Кметът Мария Киркова отговори, че земята не е общинска, а държавна и има решение от министъра за нейното ползване.
Минка Стоянова от БСП поиска да знае името на министъра, зал това разрешение, и прикани кмета да прави публични обсъждания за подобни проекти, за да имат информация съветниците при гласуване.
Николай Георгиев попита кмета Киркова по какъв начин тези инвестиции ще бъдат в полза на жителите на село Славяново.
„Това е бизнес и след като не помагаме на бизнеса, да го спираме ли? Ще има наета работна ръка“, каза градоначалникът.
Намеси се и Лисков: „В Бисер има два фотоволатични парка, кажете колко човека са наети и колко бисерчани има наети там?“
За този въпрос председателят на ОбС Малинов каза, че не е по докладната.
Диляна Комитова попита: „По какъв начин ще се повиши качеството на живот в Славяново благодарение на тази инвестиции?“
На този въпрос кметът Киркова не отговори, а председателят на ОбС Малинов заяви, че тя не е длъжна.
При гласуването от общо 29 съветници 14 бяха „за“, 11 „против“ и 4 „въздържали се“. Решението не бе подкрепено от БСП, ДПС, „Воля“ и „Възраждане“ и ВМРО.

Община Харманли прави жест на частна фирма с хиляди декари

Не се разви по този сценарий приемането на друго искане на фирма „Комерс Инвест“ за извършване на изменения на кадастралната карта на общинска земя край с. Поляново. Припомняме, че тази фирма отправи безпрецедентно искане – близо 1800 декара общинска земя да им се даде без търг или конкурс за 35 години, където смятат да изграждат фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 МВт. Това решение бе взето през октомври 2021 година. Бе записано, че инвестицията ще е за 190 000 000 лева. Тогава от опозицията поискаха от фирмата да дойде човек да представи намерението си, но кметът Мария Киркова отклони искането.
При този казус действията се развиват много бързо и от Общината светкавично им обработват документите за финализиране на сделката, а на февруарската сесия мнозинството в ОбС подкрепи това решение.
Нямаше дебати и за още една докладна, внесена от кмета. Тя бе за други фотоволтаици в местността Азмака, в землището на с. Преславец. А искането бе от „Декстера кепитъл“.
Антон Иванов попита дали тази точка е свързана с другата докладна, за останалите фотоволтаици. Отговориха му, че са в различни села, но не бе уточнено, че техните землища са съседни и двете инвестиции се доближават.

„Комерс Инвест“ ООД се представлява от Делчо Пехливанов и това лице, чрез друга фирма поиска от други общини, управлявани от ГЕРБ, общинска земя за инвестиции при много изгодни условия.
Делчо Пехливанов е свързан с още 15 фирми, в които е съдружник, управител или член на Управителен съвет.
„Декстера кепитъл“ е с уставен фонд 1 600 000 лева. Управлява се от Мартин Владимиров Добрев и Чавдар Чавдаров Ценов, всеки от които е свързан с 5 – 6 други фирми.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 28, 2022 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама