На Богоявление се игра за пръв път хоро

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 6, 2013 19:01

На Богоявление се игра за пръв път хоро

Хвърлянето на кръста в реката в Харманли, на Йордановден, тази година бе съпроводено мъжко хоро в река Олу дере. Седмина младежи, облечени в народни носии, бяха в центъра на вниманието на хилядната публика, която се бе събрала на моста и от двете страни на реката. Още преди ритуалът за започне Иван Дулев, Мирослав Крумов, Иван Динков, Николай Николов, Димитър Павлов, Генчо Милков и Иво Иванов загряваха на брега. Те бяха решили се борят за улавянето на Богоявленския кръст и да не допуснат светинята да отиде в комерсиални ръце, както се е случвало досега.
Около 11. 30 часа, литийното шествие, водено от свещеници, пристигна на брега на реката, а отец Атанасий и Живко извършиха чинодействие. През това време танцьорите бяха във водата, където свещеник хвърли кръста. Най-бърз бе хаджията Иво Иванов. На брега той получи благословията на свещеника, а кметът на Харманли му връчи парична награда от 150 лева. Веднага след това Иво обяви, че събраните пари ще отидат за благотворителност и прикани по микрофона присъстващите да даряват. Още на място събра около 750 лева.
Във водата за кураж влезе по бански и 71-годишният Продан Проданов.
Инициатор на идеята да играят хоро във водата е на Иво Иванов, който заедно с Иван Дулев организирали мероприятието.
Иво по професия е дефектолог, който е кръстен в река Йордан и има сертификат за посещението с на Божи гроб. Дулев е пожарникар, а на хорото бяха и двама техници от ЕСКОМ.
Преди ритуала по хвърлянето на кръста имаше служби в двата харманлийски храма – „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий“. Там бяха отслужети Света литургия и водосвет. След това от там тръгнаха литийните шествия.

През последните години ваденето на кръста от водите на река Олу дере, с малки изключения, беше нагласено. През 2011 г. Атанас Атанасов извади честния кръст от водите на река Харманлийска пред 10 плувеца, които не влезнаха в реката. Преди това, пак по недостоен начин, светията отиваше в ръцете на хора, които просто гледаха да изкарат някой лев. Неизменно тя се озоваваше в ръцете на хора от джинса на Желварите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 6, 2013 19:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама