„Хорищенци“ и „Илинден“ представиха българската култура в Албания

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 5, 2023 08:47

„Хорищенци“ и „Илинден“ представиха българската култура в Албания

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 30/1054, година XX, 04 -10 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Танцьори от Харманли и Свиленград участваха в първото издание на фестивала „Вечер на българската култура“ в Албания. То се проведе на 24 юли в град в Дурас (Durrës Драч), където представиха български носии и народни танци, а след това групите представиха програма в централната пешеходна част на Тирана, предизвиквайки голям интерес сред местните жители.
Във фестивала участваха танцов състав „Илинден“ при НЧ „Просвета – 1870“ – Свиленград и танцов състав „Хорищенци“ – Харманли, и двата с ръководител Галина Христова.
Третият участник бе Клуб за народни хора „Борев“ при НЧ „Тодор Петков – 1963“, Шумен, с ръководител Борис Иванов.
Впоследствие участниците във фестивала посетиха посолството в Тирана, където бяха посрещнати от Петър Принов, временно управляващ, и дипломати от мисията.
От името на Общините Харманли и Свиленград, ръководителите на групите връчиха почетен плакет и материали, популяризиращи културните събития.
Драч е град в Албания, административен център на едноименните област и окръг. По административни данни от 2009 г. в Драч живеят около 203 550 души, което го прави втория по население град в страната след столицата Тирана. Драч е и един от най-важните стопански центрове в страната.

Уикипедия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 5, 2023 08:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама