Направиха първа копка на нов храм в с. Георги Добрево

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 26, 2021 09:43

Направиха първа копка на нов храм в с. Георги Добрево

Акценти

  • Регионален вестник, # 8/940 година XVIII, 26 февруари - 4 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Нов православен храм ще бъда издигнат в село Георги Добрево. В събота, 20 февруари, бе даден стартът на строителните дейности с ритуала „първа копка“.
Протосингелът на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов протосингел на Старозагорската епархия отслужи литургия в съслужие с местни свещеници.
Отец Трифон Караджонов и кметският наместник на Георги Добрево Александър Карачобанов, положиха основополагащ камък на бъдещия православен храм. „Този камък ще бъде опората и здравината на новата църква. Осветен за здраве, просперитет и благоденствие на всички местни миряни, той ще бъде положен в основите на новата църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ – каза свещеникът.
Той ще бъде изграден86 върху имоти, дарени на Църковното настоятелство от Роза Карачобанова.
В началото на церемонията отец Трифон Караджонов донесе позлатен кръст, подарен от анонимен дарител. Той ще бъде поставен на новия храм.
Кметският наместник на селото още през март 2018 г. предприе действия за изграждане на новия християнски храм. Той организира благотворителна кампания за събиране на средства. Призовава всеки, който има възможност, да се включи в кампанията да дари според възможностите си средства, труд или материали, за да може още тази година камбанен звън да оповести освещаването и откриването на новата църква.
В селото има съществува храм на повече от 100 години, но той се руши и не е годен за църковни служби. Той е изграден в свлачищен район и при всеки проливен дъжд последствията по конструкцията му стават все по-видими и разрушителни.
Въпреки че има съвременни технологии, които могат да спасят сградата от подобни разрушения, местните хора и църквата са решили да построят нов храм, а стария да изоставят.
Храмът „Светите апостоли Петър и Павел“ е построен преди 143 години.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 26, 2021 09:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама