Най-после някой се сети за безводието на няколко села

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 2, 2022 14:51

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 -11 август 2022 г., брой 29/1007, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград

Свързани публикации

Направена е първа стъпка към решаването на проблемите с безводието на Поляново, Брягово, Александрово и Константиново. То мъчи от близо 20 години селата от три общини – Харманли, Симеоновград и Хасково.
От Областна администрация – Хасково до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са изпратили количествена сметка за нужните материали и план за спешни действия. Става въпрос за реконструкцията на напорен водопровод от Помпена станция (ПС) Брягово до Ревизионна шахта (РШ) Константиново.
Проблемът бе поставен на една от организираните срещи от областния управител Катя Панева между кметовете и народните представители от региона. При разговорите с кмета на Симеоновград Милена Рангелова бе акцентирано, че е необходимо да се предприемат необходимите стъпки. Областният е провел срещи по темата в Регионалното министерство, настоявайки за скорошно отпускане на сред
ства, които да осигурят нормално водоподаване.
Съоръжението е публична държавна собственост и е в правомощията на областния управител да изиска финанси за проектирането, на база изготвените количествена сметка и план. По инициатива на Катя Панева, инженери от Асоциация по ВиК и ВиК – Хасково започнаха да работят по начинанието.

Напорният водопровод

от ПС Брягово до РШ Константиново е етернитов, с дължина 5750 м, въведен в експлоатация през 1970 г., като обслужва 660 абоната. Пресеченият терен, през който преминава, затруднява откриването и отстраняването на аварии, което се отразява на обезлюдяването в района. Броят на авариите в участъка от януари 2021-а до юни 2022 г. е 23. В настоящия момент питейната вода за населението в района се осигурява от водоноски, като причината е и в качеството на водата, което не отговаря на изискванията. Затова е крайно необходимо средствата за проектирането да бъдат осигурени своевременно. На следващ етап трябва да се изгради и пречиствателна станция в началото на участъка при ПС Брягово.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 2, 2022 14:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама