Най-евтиният бал ще струва поне 3000 лева

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2024 10:35

Най-евтиният бал ще струва поне 3000 лева

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 20/1092, година XXl, 24 - 30 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Сезонът на баловете е официално открит и през целия месец сме свидетели на празнична еуфория и шумно броене до 12. Абитуриентските балове са в разгара си. С всяка година разходите по този тип тържества расте. От година на година те се превръщат мини-сватби, което става все по-приета практика у нас. Освен харченето на големи суми за гардероба на абитуриентите, баби и дядовци подаряват скъпи бижута.
Всяко момиче иска да изживее своята вълшебна нощ на Пепеляшка, всяко момче иска да изглежда най-стилно, мъжествено. Повечето от харчовете в тази връзка се определят с фразата „само веднъж си абитуриент“.
Всяка година родителите на зрелостниците полагат неимоверни усилия, за да може детето им да получи празника, който заслужава, но често разходите излизат извън рамките на допустимия бюджет.

Колко ще струва тази година абитуриентският бал?
Разликата между момичета и момчета е доста видима, тъй като при момичетата съществуват детайли като бижута, грим и прическа, фактори, които накланят везните.
Роклята на едно момиче: 1200 лв. /може да достигне до 3-4 хиляди/ + грим и прическа – 350 лв., маникюр – 50 лв., обувки – около и над 200, чанта – около и над 300, при това не от най-известните марки.
Тук въобще не включваме всякакви пластични и естетични намеси, защото тогава сметката става астрономическа.
При мъжете един костюм и риза са над 700 лева, обувки около 300 лв., колан, портфейл, вратовръзка/ папионка – сумата отива към 2000 лв.
Цената на кувертите е над 150 лв., като се включва: салата, ордьовър, основно, десерт и напитки, като поръчките над куверта се плащат допълнително. Сметката набъбва още и наема за луксозен автомобил, който е поне сто лева.
Ако теглим чертата само допълнителните разходи струват около 1500 лева.

Родители банкрутират покрай тържествата на децата си
Някои родителите, за да се представят достойно, прибягват до бързи кредити. Това за момента им помага да се справят със ситуацията, но в дългосрочен план им играе лоша шега.
„Бързите кредити са с много високи лихви, стигат и минават 100%. За тях има въведен със закон таван на годишния процент на разходите, но той често се заобикаля с различни такси. По този начин годишният процент на разходите често набъбва до 500 и дори 700%.
„Имали сме много такива случаи“, каза пред businessnovinite.bg Деян Василев, експерт от „Моите пари“.
По този начин, ако вземете 3000 лева кредит, то ще се наложи да връщате в пъти по толкова.
Той съветва хората да не прибягват до бързи кредити. Банковите потребителски кредити поне са с ниска лихва от 5-6%. Но най-добре е разходите да се планират внимателно и по-рано.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2024 10:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама