Най-болните учители и деца са в Харманлийско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2022 18:27

Най-болните учители и деца са в Харманлийско

Най-много заболели деца от остри респираторни заболявания и с вируса на COVID-19 са в община Харманли. Това стана причина детските заведения да бъдат затворени до 6 февруари.
В другите общини – Свиленград, Любимец, Тополовград и Симеоновград, заболеваемостта сред най-малките жители все още е в поносими размери и не се налага да затварят детските градини.
„Има подадени докладни от директори, от които става ясно, че над 60% от децата в детските градини се лекуват вкъщи, а повече от половината персонал също е болен“, каза кметът на общината Мария Киркова.
След заседание на Общинския кризисен щаб тя издаде заповед, в която обявява дните до 6 февруари за неучебни.
За високата заболеваемост на деца и учители потвърди и Светла Георгиева, директор на „Иван Вазов“ – Харманлии, на последната сесия на ОбС. „Намираме се в сложна ситуация. В двете подготвителни групи имаме само 8 деца. Отсъстват петима учители и не можем да направим никакви замествания.“
Големите ученици не са засегнати толкова сериозно от болестта и те продължават учебните си занятия присъствено. Сред възрастните нивото на заболелите също е критично.
През миналата седмица Cвилeнгpaд бе с най-викока зaбoлeвaeмocт oт ĸopoнaвиpyc, констатирано от Областния oпepaтивeн щаб (ООЩ). B гpaничнaтa oбщинa тя бe 1441 нa 100 000 дyши, а средна за област Xacĸoво по това време бе 706 нa 100 000 нaceлeниe. B oбщинa Xacĸoвo зapaзeнитe ca 887 нa 100 000 нaceлeниe.
Ha свое зaceдaниe ООЩ peши дa ce cпpe плaнoвият пpиeм и плaнoвитe oпepaции в лeчeбнитe зaвeдeния в областта, ĸaтo тoвa нямa дa вaжи зa oнĸoбoлнитe и paждaниятa.

Ваксинацията в областта набира скорост. Поставените ваксини са 106 743. Лицата със завършен ваксинационен курс са 48 762. С бустерна доза са 15 819.
От РЗИ информират, че в момента ваксинират с Comirnaty (BioNTech/Pfizer) и Janssen без записване.
Близо 22 000 лица от началото на пандемията до 27 януари са диагностицираните с коронавирусна инфекция. Това гласи справка на Областна администрация, в която се посочва, че към тази дата положителни са били 21 837. Излекувани към същия период са 11 042 души, а починали – 1324 души.
На 27 януари положителни проби в областта са дали 209 души. Заразените са от всички общини с изключение на община Маджарово. Починали са четири човека. На 26 януари диагностицирани с инфекцията са били 241 души. Починали са двама човека.
На 25 януари има 349 нови случая от всички общини в областта. Починали са девет души.
На 24 януари положителните проби са в пъти по-малко. Положителни са били 43 човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2022 18:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама