„Мнозинството налага свой дневен ред, различен от този на хората“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 16, 2023 08:36

„Мнозинството налага свой дневен ред, различен от този на хората“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 31/1055, година XX, 11 -31 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Господин Божинов, защо изтеглихте Вашите Докладни от предпоследната сесия на ОбС – Тополовград?
Мнозинството в Общинския съвет бламира всяка докладна, която е внесена от мен. Нещо повече, противопоставя се на исканията на хора, които желаят да узаконят имоти, които притежават десетки години, спира възможностите на общината за приходи, не иска да разглежда актуалните проблеми на хората, която ме принуди да направя това. И тъй като нямат смелост за излязат пред хората и да им го кажат, използват анонимни сайтове, където пишат лъжи, изопачават фактите.
За разлика от тях, аз заставам очи в очи пред гражданите на тази общината и съм длъжен да им кажа истината за това, което се случва в общината, благодарение на оформилото се мнозинство.
На редовната сесия на Общинския съвет аз изтеглих внесените от мен докладни поради няколко причини.
Първо, това което ме възмути е, че мнозинството отхвърля искания на хората, които искат да се закупят общински земи, където през годините са изградили къщи и стопански постройки. Ние предложихме да започнем процес по узаконяване на имотите им, защото може да дойде друг кмет, който може да продаде земите и да се наложи да им съборят къщите, които са построили преди години. Нека хората преценят кой в случая е прав.
Другата докладна, която оттеглих, е за еднократна помощ на болна жена, която се нуждаеше от пари.
Тъй като бюджетът още не е приет и нямаме представа с какъв финансов ресурс ще разполага община Тополовград, затова оттеглих докладната. През това време от Общинска администрация решихме да помогнем на семейството, събрахме необходимите средства и ѝ ги пре-доставихме.
Тук искам да отбележа, че недостига на финанси в бюджета идва от мнозинството в Общинския съвет, който непрекъснато бламира докладните на кмета, които са свързани с получаването на допълнителни средства.
Третото нещо, което много ме възмути, за кой ли път е отхвърляне предложението, свързано със светла му памет Димитър Симеонов, последният велик директор на държавни мини „Васил Коларов“. Той осигури финансов ресурс, за да може да се изгради спортен комплекс в Тополовград, като е убедил управленския персонал да се откажат от премии. Не виждам какъв е проблемът да направим един бюст, да сложим една месингова табела, на която да пише, че по времето на този човек я имаме тази спортна база, също така да изрисуваме и символа на миньорите. Този човек направи и централната улица на Тополовград. Явно че за част от общинските съветници това не е от значение.

Какъв е проблемът с пречиствателната станция в Синапово?
По въпросът за пречиствателната станция в Синапово, нека уважаемите жители да знаят, че тя не е на „ВиК Хасково“, защото ако я предадем, ще увеличат цената на питейната вода. Поддръжката и електроенергията си остават за наша сметка.
Искам да запозная жителите на общината и с още една възможност, която ни се отвори, но за съжаление сме твърде малки, за да я реализираме.
На 29 юли бе отворена процедурата „Подкрепа“ със срок за кандидатстване до 31 август 2023 г. Решихме за подадем проектно предложение, за да се подпомогнат нуждаещите се лица от общината. Тя бе за предоставяне на комбинирана подкрепа с базови хранителни продукти и предоставяне на материална помощ, допълнена със съпътстващи мерки за нуждаещите се лица от бедни и рискови семейства.
Внесох докладна за одобрение в ОбС, но през това време на мейла на общината пристигнаха допълнителни изисквания, в които е записано, че трябва да разполагаме с технически, оперативен и административен капацитет за осигуряване на национално покритие от 28-те области в страната. Ние нямаме този финансов ресурс за това и реших да оттегля докладната
В анонимния сайт за това бе написано, че сме ощетили общината.

Как може да ощетим общината, след като не сме дали нищо?
Но това е въпрос, на който едва ли могат да отговорят. Пише се от хора без достойнство, които се крият от обществото.

Искам да обърна внимание и на поведението на господин Пламен Минчев. Когато излязох от сесията, за протокола той заяви, че ако отново внеса тези докладни на друга сесия лично щял да предложи те да не бъдат включени в дневния ред.
Да разбирам, че той и другата голяма част от общинските съветници решават съдбите на хората? Не забравяйте, че сме се клели да работим единствено за благото и за жителите на общината Тополовград. Но явно те са се самозабравили.
Искам да отбележа, че мнозинството си позволява да манипулира дневния ред, който обществото налага. На заседания постоянно се сменя реда на докладните. Преместват се по-маловажните отпред а по-важните ги оставят на по-заден план. Правят това с една цел да ме провокират с въпроси, които са по-скоро интригантски, отколкото свързани с проблемите на хората. Това навежда на мисълта за съвсем други помисли и неуважение към жителите на Тополовград.
Да попитам господин Минчев след като е толкова отговорен и морален, защо изостави едно дългогодишно приятелство. Господин Бачев също се представя за морален и отговорен, защо и той сложи точка на дългогодишно приятелство? Поради какви причини, заради постове или заради нещо друго?
Благодаря ви! Оставям Вие да прецените къде е истината!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 16, 2023 08:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама