Млад царски орел загина по време на миграция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 25, 2022 15:13

Млад царски орел загина по време на миграция

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 ноември – 1 декември 2022 г., брой 43/1021, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Млад царски орел бе евтаназиран заради наранявания, причинени най-вероятно от бракониерско въже.
Птицата, на име Кали, е излюпена в гнездо на топола в Югоизточна България, а смъртта си намери на хиляди километра, по пътя на миграцията си. Това съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които следят с радиопредавател полета на птицата, поставен ѝ през юли.
След като напуснала родното гнездо и поскитала в Югоизточна България, Северна Гърция и Европейска Турция, Кали мигрирала през Близкия изток, достигайки Египет.
На 29 октомври в БДЗП получили тревожни данни, че птицата стои дълго време на земята и вероятно е загинала. Скоро след това сигналът от предавателя спрял и вероятно е унищожен.
На 11 ноември служители от Службата за природата и националните паркове на Израел известили българските природозащитници, че техен рейнджър е видял птица, висяща с главата надолу от високо дърво. Тоя я свалил, а от БДЗП разпознали Кали по пръстените. Предавателят липсвал. Младия орел е бил настанен в рехабилитационен център за птици.
Анализирайки фактите, експертите на дружеството предполагат, че орелът е бил заловен от бракониери в Египет, където незаконният улов и търговия със соколи и други хищни птици е честа практика. Бракониерите са унищожили предавателя, завързали са орела с въже, но той е успял да се отскубне и е достигнал Израел. Там въжето се заплело в клоните на дърво, което е използвал за почивка и в това безпомощно състояние е намерен от местния рейнджър.
Историята няма щастлив край за Кали, защото въжето е предизвикало трайно увреждане на крака и ветеринарните лекари взели решение за евтаназиране на орела, за да прекратят страданието му.

Снимка: БДЗП

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 25, 2022 15:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама