Млади хора от Харманли се запознаха с непознати за тях думи

Сакарнюз
От Сакарнюз април 8, 2024 14:42

Млади хора от Харманли се запознаха с непознати за тях думи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 14/1086, година XXl, 05 - 11 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Млади хора от Харманли присъстваха на презентация „Непознатите думи от миналото“. Тя се състоя в последните дни на март в Исторически музей – Харманли, който е нейн организатор.
При представянето учениците имаха възможност да се запознаят с някои от старите думи, които са използвани в Харманлийско от нашите предци. Това са само част от думите на традиционните употребявани вещи и уреди във всеки един дом в миналото.
Думи, архаични и магични. Думи, които се използват твърде рядко или са излезли от употреба. Звучат, като чужд език. Непознати са за много съвременни хора.
Това са думите на уреди, свързани с приготвянето на храна: пиростия, понница, връшник, просфорник, огрибка, паница, сахан, бурило, на уреди, свързани с пренасянето на вода: кобилица, стомна, бъклица, бъкел и др., уреди, свързани с обработката на памук, вълна и коприна: дарак, хурка, вретено, ликатка, мотовилка, тъкачен стан и др.
Над 300 ученици се включиха в тематичната презентация „Непознатите думи от миналото“. Те се запознаха с предметите, с тяхното предназначение и с ролята на някои от тях в народните вярвания и обреди.

Сакарнюз
От Сакарнюз април 8, 2024 14:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама