Министър се ангажира с проблемите с джипитата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 17, 2023 08:55

Министър се ангажира с проблемите с джипитата

Акценти

  • Съветници от ПП и ДБ - Харманли поставиха остро въпроса пред проф. д-р Христо Хинков и Здравната комиисия в Народното събрание

Свързани публикации

Министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков вече се ангажира с проблема с личните лекари в община Харманли и съседните общини. Това стана след като общинският съветник от ПП и ДБ Стоян Желев, го постави пред депутата Катя Панева, която е член на Здравната комисия в Народното събрание. Тя веднага отпрати запитването на министъра и поиска той да вземе отношение и да съдейства за неговото разрешаване.
В питането до господин Хинков се обяснява, че от 9-те джипита в Харманли д-р Йолова е спряла да работи в началото на ноември, а другият – Славка Георгиева ще преустанови дейност в началото на следващата година.
„След тази дата семейните лекари остават крайно недостатъчни за покриване на нуждите на жителите на общината“, се констатира в питането на общинския съветник Стоян Желев.
Смята се, че около 3000 пациенти от Харманли остават без личен лекар. Те се надяват министъра да им съдейства да се справят с тази ситуация и да се предприемат законови действия или пакет от мерки и решения на този проблем.
От РЗОК – Хасково са категорични, че хората няма да бъдат оставени без медицински грижи.
Освен в Харманли подобни остри проблеми изпитват в Димитровград, Симеоновград, Свиленград и Тополовград.
В Маджарово, например, единствената постоянна здравна грижа е от Спешната помощ. Личният лекар идва само веднъж седмично. „Тук няма необходим брой хора, за да има постоянен човек. Така че трудно е някой колега да бъде непрекъснато на място, той трябва да бъде доста добре стимулиран“, обясни д-р Дарин Шишманов пред бТВ.
Институциализирането на проблема, поставен от харманлийци на такова високо ниво, провокира министър Хинков да организира Кръгла маса със Съюза на личните лекари, защото това е проблем за цяла България. Очаква се тя да бъде през януари следващата година.
Правителствената национална карта на дългосрочните нужди от здравни услуги показа, че стотици хиляди българи са без личен лекар. Над 800 хиляди души в близо 4000 населени места нямат достъп до джипита.
Друга, още по-тревожна тенденция, е, че средната възраст на личните лекари у нас е близо 60 години, а една четвърт работят и след пенсия. Необходими са поне още 1000 доктори за цялата страна.
Дигитализацията е ключът – казват от пациентските организации. „С дистанционните прегледи това може да помогне и да скъси пътя на пациента до лекаря, като се видят през Интернет“, отбеляза Виктор Паскалев, председател на Управителния съвет на Националната пациентска организация.
Очакванията на властите са към 2030 г., заради намаляването на населението, да има по-голямо покритие от лични лекари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 17, 2023 08:55
Напиши коментар

1 Коментар

  1. zdflksft rb11 декември 17, 11:46

    И как ще ти направят кардиограма или да преслушат белия дроб по интернет?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама